Moskisvet.com
Onesnaževanje avtomobili

Visoki obrati

Električni avtomobili brez možnosti proti bencinskim

A.P.
11. 04. 2019 18.05
2

Kljub temu, da je vse več govora o elektrifikaciji prevoznih sredstev, da nam avtomobilske znamke redno servirajo nove modele na električni pogon in da se aktivno udejanja politika izganjanja bencinskih hlapov iz mestnih središč, pa vozila z motorji na notranje izgorevanje (zanekrat) še ne bijejo plat zvona.

Fosilna goriva bodo še lep časa poganjala naše jeklene konjičke.
Fosilna goriva bodo še lep časa poganjala naše jeklene konjičke. FOTO:

Vsaj tako kaže napoved podjetja LCM Automotive. Gre za trdovraten madež, ki se ga države lotevajo na vse možne načine, a ga bodo zelo težko spravile ven v doglednem času. Razlog za nič kaj rožnato napoved tiči predvsem v treh državah in sicer ZDA, Kitajski in Indiji. Gre za dva največja avtomobilska trga, v prihodnjih letih pa bo njuna prva zasledovalka prav Indija.

Leta 2018 so kar 95 % lahkih vozil na cesti poganjala fosilna goriva, leta 2019 pa je predviden zgolj rahel padec in sicer na 92 %.

Avtomobili, ki navdušujejo
Preberi še
Avtomobili, ki navdušujejo

Prek luže bodo po napovedih LCM Automotive še leta 2030 69 % vozil predstavljala vozila z motorjem na notranje izgorevanje. Še bolj v oči bode podatek za Indijo, kjer je vlada še leta 2017 visokoleteče napovedala popolno elektrifikacijo do leta 2030, realnost pa slika povsem drugačno podobo. Tedaj naj bi se po indijskih cestah peljali zgolj trije odstotki lahkih vozil na elektriko.

Le 7 % vozil bo na elektriko, medtem ko bo delež hibridov znašal 23 %. Kljub tem, da je Kitajska velik dela razloga, da bo delež vozil na fosilna pogon ostajal visok, pa je ena redkih držav, kjer bodo vozila z motorjem na notranje izgorevanje izgubila svoj primat (48 %).

Slovenci izdelali avto za 1,2 milijona evrov
Preberi še
Slovenci izdelali avto za 1,2 milijona evrov

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400