Moskisvet.com
Tesla S P100D

Visoki obrati

Električni avtomobili: 500 kilometrov brez polnjenja?

STA/Ma.K.
25. 08. 2016 09.18
10

Ameriški velikan Tesla je predstavil nov model električnega avtomobila, ki lahko po navedbah podjetja kot prvi prevozi več kot 300 milj (482 kilometrov), preden ga je treba znova napolniti. Model S P100D ima tudi tretje najhitrejše pospeške med vsemi vozili na trgu, saj hitrost 60 milj na uro (približno 100 kilometrov na uro) doseže v 2,5 sekunde.

Tesla S P100D
Tesla S P100D FOTO: Arhiv proizvajalca
Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, imata boljše pospeške le modela LaFerrari in Porschejev dvosedežni model 918 Spyder. Za razliko od slednjega je Teslin model primeren za pet odraslih potnikov, dva otroka, poleg tega ima še prostor za prtljago.

V avto je vgrajena 100-kilovatna baterija, ki po ameriških standardih doseže razdaljo okoli 315 milj oz. 507 kilometrov po standardih EU. S tem je najnovejši Teslin model postal prvi električni avto, ki lahko prebije 300-miljsko mejo, še poroča AFP.

Močnejša baterija je sicer vgrajena tudi v model X, kar pomeni, da je že tako najhitrejši enoprostorec na svetu še hitrejši, brez polnjenja pa lahko prevozi 289 milj.

Cena modela S P100D se začne pri 135.000 ameriških dolarjev, v podjetju pa so zapisali, da gre resda za drago vozilo, vendar vsaka prodaja pomaga pri razvoju manjšega in cenovno bolj ugodnega modela 3, ki ga v Tesli še izpopolnjujejo.

Ustanovitelj in prvi mož podjetja Tesla Elon Musk.
Ustanovitelj in prvi mož podjetja Tesla Elon Musk. FOTO: AP

Še vedno v rdečih številkah

Tesla se sicer še naprej sooča z veliko izzivi, ko poskuša uvesti množično proizvodnjo električnih avtomobilov, da bi zadovoljil vse večjemu povpraševanju. To namreč terja velikanske investicije in ob tem je zelo težko poslovati z dobičkom. V drugem četrtletju je tako ustvaril 293,2 milijona dolarjev (okoli 263 milijonov evrov) čiste izgube, potem ko je v enakem obdobju lani ta dosegla 184,2 milijona evrov. 

Ustanovitelj in prvi mož podjetja Elon Musk je bil v komentarju drugega trimesečja vseeno optimističen, čeprav je priznal, da je bilo celotno prvo polletje v proizvodnem smislu zelo zahtevno. Tesla je v drugem trimesečju dobavil 14.402 vozli modelov S in X, kar je predvsem pod načrtovanimi 17.000 dobavami. V drugem četrtletju naj bi uspel proizvesti okoli 50.000 električnih avtomobilov, a bo zelo težko dosegel letni cilj, ki je med 80.000 in 90.000 vozili.

Musk je vseeno zatrdil, da jim je uspelo učinkovitost in tehnološko dovršenost proizvodnje bistveno izboljšati, prav tako pa jim je uspelo zaključiti fazo snovanja novega modela 3, ki naj bi bil prvo Teslino množično dostopno električno vozilo. Povpraševanje po modelu, ki naj bi ga začeli proizvajati konec prihodnjega leta, pa je že zdaj zelo veliko.

Tesla želi sicer z letom 2018 letno proizvesti 500.000 električnih vozil, analitiki pa so nekoliko v dvomih, če jim bo to uspelo.

Musk je sicer nedavno razkril drugi del t. i. mojstrskega načrta za podjetje. V Tesli se bodo v prihodnosti tako ukvarjali tudi z izdelavo električnih tovornjakov, avtobusov in popolnoma avtonomnih vozil, s spodbujanjem skupne uporabe avtomobilov in sistemi sončne energije.

Prav tako je Tesla že oddal 2,6 milijarde dolarjev vredno ponudbo za družbo SolarCity, ki se ukvarja z namestitvami sončnih celic. Analitiki so do tega posla nezaupljivi, Musku pa se zdi nekaj povsem logičnega, saj bo Tesla s tem prevzemom postalo edino vertikalno integrirano podjetje na svetu, ki se ukvarja s trajnostno energijo, obenem pa naj bi to bistveno olajšalo proizvodnjo vseh potrebnih komponent za električno mobilnost.

Tesla je bil v minulem trimesečju v medijih tudi zaradi neljubega dogodka, ko je v nesreči na Floridi umrl voznik Teslinega vozila, ki je bilo na avtopilotu. Vozilo je trčilo z vlačilcem, ker avtomobil svetlega neba ni ločil od bele stranice tovornjaka.

Elon Musk
Elon Musk FOTO: AP

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 492