Moskisvet.com
Električno vozilo požar

Visoki obrati

To se zgodi, če zagori električni avto

M.S.
16. 07. 2024 05.00
2

Toliko vode je potrebne za gašenje e-avtomobila!

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Toliko je Dončić zapravil za pot domov z zasebnim letalom
Preberi še
Toliko je Dončić zapravil za pot domov z zasebnim letalom

Električna vozila predstavljajo vse večji delež v prometu tudi v Sloveniji, kar prinaša številne izzive, ne le glede polnilnic oz. infrastrukture, ampak tudi za primere, ko se avto oz. visokonapetostna baterija vžge. Za gašenje tovrstnega vozila je namreč potreben dolgotrajen postopek. Ste vedeli, da je za gašenje e-avtomobila potrebnih tudi do 150 tisoč litrov vode, medtem ko je za gašenje klasičnih vozil potrebnih med dva in štiri tisoč litri vode.

 

Tudi vi napačno uporabljate pedal za plin in zavoro?
Preberi še
Tudi vi napačno uporabljate pedal za plin in zavoro?

Električni avtomobili prinašajo drugačne izzive in to ne zgolj za mehanike in infrastrukturo, ampak tudi za gasilce. Pri gašenju tovrstnih vozil – vseelektričnih in hibridnih – je treba upoštevati določene posebnosti, saj električna vozila predstavljajo drugačne nevarnosti kot vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem. Električni avtomobili glede možnosti požara sicer niso bolj nevarni od avtomobilov z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Pride lahko tudi do spontanega vžiga.
Pride lahko tudi do spontanega vžiga. FOTO: Profimedia
Kitajski ponaredki prestižnih avtomobilskih znamk obsedli Kitajce
Preberi še
Kitajski ponaredki prestižnih avtomobilskih znamk obsedli Kitajce

Ena od nevarnosti, ki je nismo vajeni, je v primeru e-vozil visoka električna napetost v pogonskih sistemih, ki je nekje med 400 in 800 volti, a še večjo nevarnost v primeru požara predstavlja kemični ''koktajl'' (beri: sestava) litij-ionske baterije, kakršne so v novejših modelih in ki so za zdaj edine zmožne nuditi dovolj zmogljivosti in imajo tudi precej širok temperaturni ''diapazon'' – določeni hibridi koristijo nikelj metal hidridne baterije.

Sloviti avstrijski milijarder se ločuje, razlog pa bizaren
Preberi še
Sloviti avstrijski milijarder se ločuje, razlog pa bizaren

Zakaj pride do vžiga baterije?

Vžig baterije je lahko posledica zunanje temperature ali pa mehanske okvare oz. poškodbe, ko v sredici pride do kratkega stika ali reakcije z zrakom. Ko se baterija vname, lahko temperature dosežejo tudi 1000 stopinj Celzija, v zrak pa se sproščajo števini strupeni plini – fosforna kislina, vodikov fluroid, kobaltove in litijeve spojine, grafit in druge težke in nevarne kovine. Baterije lahko tudi raznese, zato so zapečatene v neprodušni posodi. V primeru kratkega stika, visoke temperature in plinov se lahko baterija napihne in zaradi povišanega tlaka v posodi eksplodira. Pri tovrstnem gašenju zaradi plinov prihaja do veliko dima.

Države spodbujajo širitev polnilnic za električna vozila, ki prinašajo nove oz. drugačne izzive.
Države spodbujajo širitev polnilnic za električna vozila, ki prinašajo nove oz. drugačne izzive. FOTO: Dreamstime

Baterije po navedbah proizvajalcev zgorijo v roku ure oz. ure in pol, v praksi pa se je pokazalo, da lahko traja tudi osem ur. Najbolj učinkovito je gašenje z vodo, za kar je pri novejših modelih predvidena namenska odprtina v podvozju, ki ima neposreden dostop do baterije in skozi katero lahko baterijo poplavimo. A to takoj ne reši težave, saj kemikalije, ki se sproščajo, še naprej ustvarjajo kisik, zato je voda manj učinkovita kot v primeru gašenja drugih goriv.

Tepeš in Zajc imata isti okus za ženske, druži pa ju tudi ljubezen do ...
Preberi še
Tepeš in Zajc imata isti okus za ženske, druži pa ju tudi ljubezen do ...

V primeru vžiga baterije Tesla svetuje, da baterijo nenehno hladimo z vodo en dan, za kar potrebujemo 11 tisoč litrov vode oz. osem litrov na minuto. V praksi se je izkazalo, da je poraba še precej večja, in sicer med 113 in 151 tisoč litri vode! V tujini je praksa, da goreče vozilo prestavijo v kontejner in ga zalijejo z vodo, sicer pa gasilci zavarujejo mesto požara in pustijo, da vozilo zgori po naravni poti. Če vozilo ne gori dlje od četrt ure, je mogoče tudi električna vozila pogasiti na klasičen način, če pa baterija že gori, sta na voljo prej omenjeni metodi, saj litij-ionska baterija zgori do konca, ko se enkrat vname. Težave lahko do neke mere prepoznamo, in sicer če se baterija napihne, kar je posledica temperaturnega pobega (pregrevanja), jasen znak okvare pa so tudi iskre, smrad in dim.

Krotenje najzabavnejšega bika– Lamborghinija Huracana
Preberi še
Krotenje najzabavnejšega bika– Lamborghinija Huracana

Če vam zagori električno vozilo, pokličite 112 in povejte, da je prišlo do požara e-avtomobila. Gasilci najprej poskrbijo, da avto ni pod napetostjo in se izključi – zato se mu približujejo s strani, saj bi sicer lahko avto speljal – nato locirajo baterijo in se prebijejo do nje ter jo zalijejo z vodo. Kako obsežen bo požar, je odvisno od napolnjenosti baterije, saj je v primeru, da je polna, reakcija precej večja, baterijske celice pa zgorijo ena za drugo. Slovenski gasilci so na takšne primere pripravljeni in za to že potrebno usposobljeni.

Akumulator ali alternator? Kdaj veste, da je za težave kriv eden ali drugi?
Preberi še
Akumulator ali alternator? Kdaj veste, da je za težave kriv eden ali drugi?

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497