Moskisvet.com
Nissan leaf

Davidovi ekstremi

Prihodnost je tu - to je avto, ki smo ga vsi čakali

David Stropnik
19. 08. 2019 09.52
2

Električni avtomobili so vse bolj prisotni tudi na slovenskih cestah, a se jih kljub temu še vedno drži stigma in dobršna mera nezaupanja med vozniki. Med največjimi pomanjkljivostmi, v primerjavi z bencinskimi/dizelskimi avtomobili, so predvsem doseg, prostornost in čas polnjenja. Kar se tiče (odsotnosti) zvoka, je zadeva subjektivna, in tistim, ki kupujejo električne avtomobile, verjetno tako ali tako ne ustreza rohnenje osemvaljnikov, pa tudi doseg baterije je v resnici subjektiven – odvisen od načina vožnja.

Zato smo se odločili, da vse skupaj preizkusimo v praksi. Z najbolje prodajanim električnim avtomobilom v Evropi – nissan leafom smo se odpravili na športni izlet. Iz Ljubljane na Primorsko in nazaj s kupom športnih rekvizitov. Cilj je bil kajtanje na slovenski Obali, ki je povsem v dosegu tega izključno električnega avtomobila, saj s 40 kWh baterijo leaf teoretično zmore kar 270 kilometrov.

NE SPREGLEJTE!

Izkoristite super priložnost in se zapeljate z leafom v družbi Davida Stropnika. Odgovorite na nagradno vprašanje (v prijavnici na dnu članka) in morda prav vas čaka nepozabno doživetje na štirih kolesih.

Četudi sreča ne bo na vaši strani, se lahko vedno prijavite na Nissanovo testno vožnjo.

Prtljažni prostor, ki je zaradi baterije spravljen pod sedeži, "normalen" in znaša več kot 400 litrov, ob podrtih sedežih pa več kot tisoč. Ker v prtljažnik ne natakamo vode, je morda bolj praktično povedati, da ob (dve)tretjinsko podrtih zadnjih sedežih vanj z lahkoto spravimo dve deski, padalo, neopren in ostale malenkosti za morsko uživanje. Leaf s tem jasno sporoča, da to ni mestni avto, namenjen le vožnji v službo, na tržnico ali v šolo.

Električni avtomobil ni način vožnje, ampak način življenja.
Električni avtomobil ni način vožnje, ampak način življenja. FOTO: David Stropnik

Notranjost avtomobila je sicer za električni avtomobil preveč klasično avtomobilska (analogna), a se odkupi s pripomočki za lagodnejšo in varnejšo vožnjo. Od aktivnega tempomata (ki sam zavira) in sistema za ohranjanje voznega pasu  do zaznavanja prometnih znakov in samostojnega parkiranja. Če manevriramo sami pa nam pomaga 360-stopinjski video nadzor okolice. S pametnim telefonom nadzorujemo klimo, stanje baterije in lokacijo avtomobila ... Najboljši pa je e-pedal. Funkcija, ki omogoča vožnjo z le enim pedalom, saj popuščanje pedala za plin vključi močnejše zaviranje zaradi močnejšega regenerativnega polnjenja baterije. Ob umirjeni vožnji dodatno zaviranje s stopalko zavore tako ni potrebno.

In ko pedal pohodiš, največji navor 320 Nm že od prvega vrtljaja pomeni prepričljivo pospeševanje, ki ob pomoči 110 kW moči, stotico doseže v manj kot osmih sekundah.  V načinu "eco" je avto manj prepričljiv pri pospeševanju, a zato toliko bolj na dosegu. Lega za debelo tono in pol mase ter zajeten elektromotor v nosu, ni napačna, vendar pa ob "mehkem volanu" s tem avtomobilom ne bomo dirkaško vijugali med ovinki.

Raketa za vsak dan
Preberi še
Raketa za vsak dan

Seveda to ni in ne misli biti športni avtomobil, leafu je na kožo pisana hitrost do 110 km/h saj se hitreje poraba elektrike skokovito veča. A ta hitrost je tako ali tako nekakšna realnost slovenskih avtomobilskih cest. Sicer pa električni avtomobil ni način vožnje, ampak način življenja – za nekoga, ki je umirjen (in tako tudi vozi), ki rad načrtuje (postanke) ali pa ga uporablja za dnevne potrebe v dosegu dobrih sto kilometrov in ga ponoči polni doma.

Leafu je na kožo pisana hitrost do 110 km/h.
Leafu je na kožo pisana hitrost do 110 km/h. FOTO: David Stropnik

Poglejmo v praksi naš izlet! Iz Ljubljane do Žusterne je 110 kilometrov in še 15 do Portoroža. Z umirjeno vožnjo po omejitvah smo v Koper pripeljali s slabo polovico baterije, jo z daljšnico do Portoroža spraznili do 25 % in tam na običajni polnilnici v treh urah napolnili do 80 %, kar je omogočilo vrnitev v prestolnico. Na hitri polnilnici bi takšno polnjenje trajalo dobre pol ure (ob hladni bateriji), na klasični gospodinjski vtičnici pa kakšnih 12 ur. Pri tem je cena električne energije v primerjavi z naftno bistveno nižja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479