Moskisvet.com
Vusimuzi Mbatha

Visoki obrati

Države za nakup dajejo milijone, on pa ga je izdelal kar sam!

Ma.K.
07. 07. 2015 08.01
15

Vusimuzi Mbatha je končal samo sedem razredov osnovne šole. Kljub temu je iz odpadkov in rezervnih delov sestavil povsem svoj helikopter, ki naj bi bil za vzlet pripravljen v mesecu ali dveh.

 

Vusimuzi Mbatha je 35-letni Južnoafričan, ki je leta 2014 med stavko v rudniku platine prvič v živo videl helikopter in se tako močno zaljubil vanj, da si ga je zaželel imeti na domačem dvorišču. »Sanjal sem o tem, da bom lastnik helikopterja,« je dejal novinarjem spletne strani news24.com in dodal, da je kmalu po stavki začel zbirati odpadni material in rezervne dele ter poskušal iz njih sestaviti plovilo, ki bi dejansko lahko poletelo.

Vusimuzi ima končanih sedem razredov osnovne šole in ni imel nikakršnega znanja s področja strojništva in tehnike, primanjkovalo mu je tudi finančnih sredstev za ta nenavaden projekt, a nič od tega ga ni odvrnilo od odločitve, da sestavi povsem svoj helikopter. V domači garaži je prebil več tisoč ur ter sestavljal, razstavljal in preizkušal različne odpadne ter rezervne dele. Ves njegov trud naj ne bi bil zaman, saj naj bi po poročanju tamkajšnjih medijev dejansko sestavil stroj za letenje, podoben helikopterju.

Videno v času stavke

Vusimuzi je svoje sanje začel uresničevati tako, da je zbiral odpadni material in rezervne dele. Da bi pokril stroške dela, si je sicer brezposeln Južnoafričan našel priložnostna dela. Čeprav ima končanih samo sedem razredov osnovne šole, je 35-letnik dejal, da je bila gradnja helikopterja »več kot enostavna,« saj da je imel natančno vizijo o tem, kaj želi narediti in kako se bo zadeve lotil. Sčasoma je njegova vizija začela dobivati obliko. Trenutno naj bi doma sestavljen helikopter že stal pred njegovo kočo v bližini mesta Rustenburg.

Krmilna palica iz dotrajane igralne konzole

Tehnična oprema Vusimuzijevega helikopterja med drugim vključuje monitorje televizorjev, ki jih je našel na odpadu, star radio, uro in dve svetilki na zadnjem delu krila. Rotorje naj bi poganjala baterija kolesa z motorjem. Kokpit naj bi bil sestavljen iz zabojev za steklenice, delo krmila helikopterja pa naj bi opravljala predelana dotrajana igralna konzola za Playstation. Amaterski inženir je mislil tudi na varnost: svoje vozilo je tako opremil celo z gasilnim aparatom. Navzven naj bi helikopter spominjal na vojaško letalo. »Že od nekdaj sem očaran nad vojsko, zato je moj helikopter podoben vojaškemu,« naj bi novinarjem pojasnil Vusimuzi.

Navdih za vse

Ambicionznost 35-letnega inovatorja je navdihnila vse, ki so izvedeli za njegovo neverjetno zgodbo. Tudi sosedje so začeli nanj gledati z velikim občudovanjem in spoštovanjem. »Ta človek je resnično talentiran. Vlada mu mora pomagati, da bo lahko uresničil svoje sanje,« je medijem dejal njegov sosed. Nek drugi sovaščan Vusimuzijevo delo vidi kot navdih za otroke. »Ta moški bi moral biti navdih našim otrokom. Čeprav ima zelo nizko izobrazbo, vztraja in sledi svojim sanjam in je le nekaj korakov oddaljen od tega, da doseže svoj cilj. Resnično je zelo talentiran.«

Datum krstnega poleta še ni znan

Odločilen korak na poti do uresničitve sanj pa Vusimuzija še čaka: helikopter namreč še ni krstno poletel v višave. Prizmeljen naj bi bil zato, ker naj bi mu še vedno manjkalo nekaj delov, ki jih potrebuje za varen polet. Poleg tega naj Vusimuzi ne bi želel vzleteti, dokler stroja ne pregledajo še strokovnjaki in potrdijo, da je pripravljen na svojo misijo. »Letenje je nevarno,« je dejal. »Rad bi najprej preveril, da je s helikopterjem vse v redu, preden se bom z njim podal med oblake.«

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376