Moskisvet.com
pnevmatike

Visoki obrati

Dilema: zimske ali letne?

A.M., N.J.
26. 10. 2017 08.19
16

Toplih sončnih dni, kakršni so bili v prvi polovici oktobra, menda ne bo več. Temperature so nižje in čas je, da na zimo pripravimo tudi svoje jeklene konjičke ter jim privoščimo novo obutev. Nenazadnje – od 15. novembra ste po zakonu dolžni poskrbeti, da ima vaše vozilo primerne pnevmatike. 

Zimske pnevmatike
Zimske pnevmatike FOTO: YouTube

Vprašanje, ki si ga v tem času marsikdo postavi, je, ali bi kupili še ene zimske pnevmatike ali bi pač pustili lete, pod pogojem da imajo ustrezen profil in le v prtljažnik za vsak slučaj 'vrgli' verige.

Če boste pozimi z neprimernimi pnevmatiki zapeljali na ledeno ali zasneženo cestišče, boste ogrožali ne le sebe, temveč tudi vse druge udeležence v prometu. Strinjamo se, da nakup pnevmatik predstavlja relativno velik strošek, še posebej če imate nekoliko večja platišča. A na to bi morali pomisliti, še preden ste si omislili tak avto. Varnost mora biti na prvem mestu in pred vami je nekaj razlogov, zakaj bi moral biti nakup zimskih pnevmatik edina  logična izbira.

Gume
Gume FOTO: Reuters

Ne varčujte!

Pri pnevmatikah nikar ne varčujte, saj so skoraj najpomembnejši varnostni element vašega avtomobila. Od njih je odvisno vaše življenje in življenja ostalih udeležencev v prometu.

Vsi sodobni elektronski sistemi vam prav nič ne pomagajo, če vaše vozilo izgubi stik s podlago. Pred nakupom si preberite kak primerjalni test na kakšni od strokovnih spletnih strani ali v avtomobilističnih revijah. Nakup lahko opravite preko interneta ali se odločite za kakšno od številnih servisnih akcij, kjer vam poleg pnevmatik včasih ponudijo še brezplačno montažo. Če vam je za lastno varnost popolnoma vseeno, še bolj pa se požvižgate na varnost ostalih udeležencev v prometu, pa lahko svojega jeklenega konjička obujete tudi v kakšne poceni ali celo obnovljene gume.

Zimske vs. letne pnevmatike

Najprej začnimo z osnovami. Edini skupni lastnosti zimske in letne pnevmatike sta, da sta obe okrogli in črni, drugače pa že ime jasno nakazuje primerne okoliščine za njihovo uporabo. Bistvena razlika med zimskimi in letnimi gumami je v trdoti in profilu.

Medtem, ko tekalna plast letnih gum pri temperaturah, nižjih od 7°C, otrdi in pnevmatike izgubijo elastičnost ter oprijem s podlago, so zimske pnevmatike izdelane iz posebne zmesi gume, ki ob nizkih temperaturah ostane mehka in elastična in zagotavlja boljši oprijem pri nizkih temperaturah. Tekalna površina pa je bolj 'nazobčana' in jo sestavljajo številne lamele, ki poskrbijo za boljši oprijem na spolzkih podlagah. Zimske imajo globlje 'vreznine' v obliki strešic, da lažje spodrivajo sneg in se tako bolje oprimejo vozišča.

Tako zimske kot zimsko-letne pnevmatike so narejene za vse vrste vremena, predvsem blestijo v snežnih ali blatnih razmerah. Letne pnevmatike so izdelane iz mehkejših materialov in imajo boljši oprijem na cesti, kar omogoča boljše upravljanje, zaviranje in pospeševanje.

Avto v snegu
Avto v snegu FOTO: Thinkstock
Kako prepoznate zimske?

Če niste ravno strokovnjak, boste zimsko pnevmatiko najlažje prepoznali po oznakah, vendar pozor! Ključna oznaka je 'M+S', kar pomeni sneg in blato (mud and snow), označuje pa pnevmatike za spolzke vozne površine. Če je poleg te oznake na pnevmatiki še napis 'All season', gre za celoletno pnevmatiko, s kakršnimi so ponavadi opremljena terenska vozila. Če je poleg oznake M+S še narisana snežinka, pa imate opravka s pnevmatiko, ki je namenjena izključno zimski uporabi. Zimske pnevmatike so, kot opredeljuje zakon, tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S''.

Kaj pravi zakon?

Po zakonu morate svoj avtomobil pripraviti za zimo najkasneje od 15. novembra pa tja do 15. marca. Ustrezno zimsko opremo predstavljajo:
- zimske pnevmatike na vseh kolesih z globino profila najmanj 3 mm;
- letne pnevmatike z globino profila najmanj 3 mm in snežne verige ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa, terenska vozila pa morajo imeti tudi lopato.

Zimska oprema ni omejena zgolj na obdobje med 15. novembrom in 15. marcem, pač pa na vse zimske razmere – zakon velja tudi, če bi nekaj snega 'navrglo' maja. ZPrCP v 29. členu določa, da morajo biti motorna vozila v času zime od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta in v zimskih razmerah, ki so opredeljene v 59. točki prvega odstavka 3. člena, opremljena s predpisano zimsko opremo.

Zakon velja upoštevati, saj vas v nasprotnem primeru lahko doletijo visoke kazni:
- če vozilo ni opremljeno v skladu z voznimi razmerami, boste odšteli 40 evrov,
- če zaradi neustrezne opreme ovirate promet, vas bo doletelo 500 evrov kazni in 5 kazenskih točk,
- če s svojega vozila ne boste očistili snega, bo vaša denarnica lažja za 200 evrov.

V primeru pravnih oseb so kazni višje in sicer 1.000 EUR za voznika in 120 EUR za odgovorno osebo.

Če vaše vozilo ne bo imelo ustrezne zimske opreme, vam policist lahko prepove nadaljevanje vožnje, v primeru, da vaše vozilo povrhu vsega še ovira promet, pa ga bodo odstranili na vaše stroške.

Za zimsko opremo vozil, ki so v prometu v priobalnem področju Slovenije, štejejo tudi samo poletne pnevmatike z globino glavnih kanalov dezena najmanj 3 mm. To velja za priobalno področje , to je področje, ki ga omejujejo obala Jadranskega morja, meja z Italijo, meja s Hrvaško ter naslednje ceste:
R3 627 – odsek 3761 mejni prehod Osp - Črni kal,
R1 208 – odsek 1434 Črni kal - Aver,
R2 208 – odsek 1059 Aver - Gračišče in
R3-626 – odsek 3726 Gračišče - mejni prehod Brezovica pri Gradinu.

pnevmatike
pnevmatike FOTO: Profimedia

 

 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328