Moskisvet.com
rabljen avto

Visoki obrati

Da ne boste kupili mačka v žaklju

Aleš Majerič
21. 01. 2013 08.37
3

Nakup rabljenega vozila je sicer ugodna, vendar zelo tvegana naložba. Loterija, ki vam lahko prinese zanesljivo in poceni prevozno sredstvo ali finančno jamo brez dna, ki ima nešteto skritih napak.

Nepregledne količine rabljenih vozil, ki jih je iz dneva v dan več, ponujajo preprodajalcem odličen vir dohodka. Uvoz vozil iz držav članic Evropske unije je preprost, prijemi preprodajalcev, ki povečajo vrednost avtomobila, pa raznoliki in velikokrat nezakoniti. Kratko na koncu potegne kupec, ki ostane brez denarja in s pokvarjenim avtomobilom. Če se boste držali teh nekaj praktičnih nasvetov, se boste v večji meri lahko izognili nakupu mačka v žaklju.

Pokvarjen avto-2
Pokvarjen avto-2 FOTO: iStockphoto
Vsekakor vam toplo svetujemo nakup rabljenega vozila pri pooblaščenih trgovcih. Tam boste najlažje preverili pristnost navedenih podatkov, po pogodbi pa vam prodajalec jamči za poreklo in stanje vozila. Vse pravne osebe morajo za prodano vozilo obvezno izdati enomesečno garancijo za brezhibno delovanje, običajno pa lahko z doplačilom garancijo tudi podaljšate. Vozila pri pooblaščenih trgovcih so pregledana in vzdrževana, ob nakupu pa vam ponavadi uredijo tudi vso potrebno dokumentacijo. Stvari se malce zapletejo pri nakupu vozila pri fizičnih osebah.

Pred fizičnim ogledom

Pred samim nakupom vozila se pri lastniku pozanimajte:
- ali je vozilo registrirano oz. ima opravljen tehnični pregled,
- ali je bilo vozilo kdaj poškodovano,
- ali ima vozilo servisno knjižico oz. dokazila o rednem vzdrževanju (računi, delavniška potrdila),
- o številu prevoženih kilometrov,
- ali je prodajalec lastnik in kateri po vrsti je ter kakšno je poreklo vozila,
- ali na vozilu obstajajo kakšne okvare, ki jih bo treba sanirati, in
- ali ima vozilo veljavno avtocestno vinjeto.

Nakup rabljenega vozila
Nakup rabljenega vozila FOTO: Profimedia

Pred fizičnim ogledom vozila si priskrbite podatke o vozilu, in sicer: številko prometnega dovoljenja in registrsko oznako. Če vozilo ni registrirano, si priskrbite številko šasije. Na spletnem portalu lahko ob vnosu zahtevanih podatkov pridobite podatke o vozilu, prvi registraciji vozila in prvi registraciji v Sloveniji. Prav tako so vam na voljo podatki o tehničnem pregledu in zavarovanju. S številko šasije se lahko obrnete tudi na pooblaščeni servis, pri katerem za določen znesek, včasih pa tudi brezplačno, preverijo zgodovino servisnih posegov, kje so bili opravljeni in aktualno število prevoženih kilometrov. Omenjeni podatki so uporabni tudi, če vozilo ni bilo servisirano pri pooblaščenih serviserjih, saj lahko primerjate čas in število prevoženih kilometrov od zadnjega rednega servisa pa do danes.

Pokvarjen avto-3
Pokvarjen avto-3 FOTO: iStockphoto
Brez ogleda in preizkusne vožnje nikar v nakup!

Za ogled vozila se vedno dogovorite podnevi! Le dnevna svetloba bo razkrila poškodbe in pravo stanje avtomobila. Vozilo si najprej oglejte od zunaj. Bodite pozorni na napise na steklih (navadno imajo vsa nameščena stekla enake oznake, in če kakšno izstopa, je bilo verjetno zamenjano), vdrtine, praske in poškodbe laka in morebitne znake rjavenja. Preglejte vse spoje karoserijskih delov, ki morajo biti enakomerni. Odprite pokrov motorja in preverite odpiranje ter zapiranje vseh vrat. Pozorni bodite na barvo na vijakih in na obliko zvarov – znaki uporabe orodja morda pomenijo, da so bili karoserijski deli zamenjani. Z magnetom lahko preverite, ali so bili kakšni karoserijski deli naknadno popravljeni in prebarvani. Preglejte stanje vseh pnevmatik (vključno z rezervno) in preverite, ali dimenzijsko ustrezajo podatkom, navedenim v potrdilu o skladnosti. Ne nazadnje preverite skladnost številke šasije s podatki, navedenimi v dokumentih. Če sami niste dovolj vešči, s seboj vzemite kakšnega znanca ali prijatelja, ki se spozna na avtomobile.

Posvetite se tudi notranjosti. Podrobno preglejte znake obrabe na sedežih, volanskem obroču, stopalkah in menjalni ročici. Če ima vozilo prevoženih malo kilometrov, omenjeni sklopi pa kažejo znake močne obrabe, pomeni, da je bil prikazovalnik kilometrov premaknjen. Zmotno je prepričanje, da digitalnih prikazovalnikov ni mogoče manipulirati. Oglejte si obvezno opremo (žarnice, trikotnik, prvo pomoč), podrobno preglejte tudi stanje pločevine pod talnimi oblogami in stanje tesnil vrat ter stekel. Preizkusite VSE sestavne sklope: klimatsko napravo in ogrevanje (tudi če je zima), radio in ozvočenje, delovanje strešnega okna, navigacijo, centralno zaklepanje, svetlobna telesa, če sveti kakšna opozorilna lučka, ogrevanje in pomik stekel ter ogledal in delovanje brisalnikov.

Po skrbnem ogledu zunanjosti in notranjosti odprite pokrov motorja. Preverite stanje tekočin (olje, zavorna in hladilna tekočina), preverite napeljavo, ali morda opazite puščanje tekočin in podrobno preglejte sam motor. Če je motorni prostor nenavadno čist, je to lahko znak, da so prikrili puščanje tesnil na bloku motorja. Po pregledu motorja se podajte na preizkusno vožnjo. Bodite pozorni na zvoke iz motornega prostora, na stanje zavor, vzmeti, na pretikanje prestav in sklopko. Med močnim pospeševanjem se ozrite v vzvratno ogledalo in oprezajte za znaki čezmernega izpušnega dima.

Ne nazadnje pa vam svetujemo, da pred nakupom vozilo odpeljete na pregled na pooblaščeni servis. Za stotaka vam bo strokovnjak pregledal vse sklope vozila, pregledal podvozje in nanj priključil servisni računalnik, ki bo pokazal tudi morebitne napake v delovanju varnostnih in asistenčnih sistemov (zračne blazine in zavese, ABS, ASR, ESP …). Bolje 100 evrov več pred nakupom kot tisočak po nakupu.

Nakup rabljenega vozila
Nakup rabljenega vozila FOTO: Profimedia

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376