Moskisvet.com
Ali na račun estetike in aerodinamike trpi varnost potnikov?

Visoki obrati

Če imate takšno vratno kljuko, vas je lahko strah

A.P.
26. 10. 2019 07.00
0

Smrt zaradi kljuke! Leta 2016 smo poročali o prvi smrtni žrtvi samodejne vožnje, s katero največkrat povezujemo znamko vozil Tesla. Prav njen model S je bilo prvo vozilo, ki je zakrivilo smrt voznika, zdaj pa se mora Tesla zagovarjati zaradi nove tožbe – njena futuristična vratna kljuka oz. ročaj na vratih modela S je posredno zakrivila smrt nekega moškega.

Nesrečni anesteziolog Omar Awan je namreč zgorel v avtomobilu, potem ko se je po nesreči zaradi neprilagojene hitrosti njegovo vozilo vnelo in se zaradi posebnega odpiranja vrat ni dalo odpreti. 48-letnih ob nesreči – v palme naj bi že februarja v južni Floridi trčil s hitrostjo med 120 in 145 km/h – ostal relativno nepoškodovan, saj ni utrpel notranjih zlomov in drugih poškodb, življenja pa ga je stal dim, ki ga je vdihaval zaradi požara, ki je izviral iz baterije, kmalu pa je z avtom vred zgorel do nerazpoznavnosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na kraju nesreče so bili prvi policisti, ki pa vrat niso mogli odpreti, saj Tesla model S nima klasičnih, pač pa potopnih vratnih kljuk. Te so iz estetskih in aerodinamičnih razlogov večino časa v vratih skrite. Ročaji na površje priplavajo, ko vozilu približamo ključ, avtomatsko pa naj bi izskočile v primeru proženja zračnih blazin, kar pa se v tem primeru naj ne bi zgodilo.

Če bi se dalo vrata odpreti od zunaj, bi bil 49-letnik danes morda še živ.
Če bi se dalo vrata odpreti od zunaj, bi bil 49-letnik danes morda še živ. FOTO: Profimedia
Treščila v voznika, ki je prevozil rdečo luč in rešila par z dojenčkom
Preberi še
Treščila v voznika, ki je prevozil rdečo luč in rešila par z dojenčkom

Ker so plameni avto zajeli izjemno hitro, nesrečnega voznika niso mogli spraviti z vozila in so ga kmalu pogoltnili ognjeni zublji in ker vrat z notranjo mehanično kljuko ni odprl sam, se je nesreča končala tragično. Zakaj policisti niso razbil stekla, v tožbi ni navedeno, verjetno pa je razlog hitro širjenje ognja, ki je zaradi baterije vztrajal še več ur po nesreči, četudi so ga gasilci vmes že pogasili in avto odstranili s kraja nesreče. V tožbi je tudi navedeno, da Tesline baterije predstavljajo požarno tveganje. V povezavi s tem se mora Tesla na sodišču zagovarjati že zaradi smrti 18-letnika, ki je trčil v zid in se je vnela baterija, prav ogenj pa je bil kriv, da mladenič ni preživel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V tožbi v povezavi z nesrečnim anesteziologom je poleg nevarnosti požara navedeno še, da je struktura vozila nevarna, saj v podobnih situacijah ne omogoča odpiranja vrat in dostop do morebitnih ponesrečencev. Tesline vratne kljuke so v številnih poročilih o težavah oz. zanesljivosti vozil pogosto na vrhu seznama nedelujočih stvari oz. ena bolj pogostih težav lastnikov Tesle. Ta se na zadnjo tožno še ni odzvala.

Ali na račun estetike in aerodinamike trpi varnost potnikov?
Ali na račun estetike in aerodinamike trpi varnost potnikov? FOTO: Profimedia
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376