Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Bugatti Chiron se proti temu lahko skrije!

N.J.
06. 10. 2017 10.23
4

Nedavno so se pri Bugattiju pohvalili, da imajo nov najhitrejši hiperavto, ki za to, da pospeši od 0 do 400 km/h in se nato ustavi, potrebuje le 41,96 sekunde. Novi koenigsegg je dokaz, da se to lahko izvede še hitreje. Veliko hitreje!

Proizvajalci avtomobilov že dolgo tekmujejo, kateri bo hitreje pospešil do 100 ali 200 kilometrov na uro, zdaj pa v ospredje prihaja še težji izziv – kako čim hitreje avto pognati od 0 do 400 km/h in ga ustaviti.

Nekdanji voznik formule 1 Juan-Pablo Montoya je bugattija chirona s kar 1.500 'konji' (1118 kW) in 8-litrskim W16 motorjem pognal z 0 do 400 km/h in ga popolnoma ustavil v le 41,96 sekunde, pri tem pa opravil dobre 3 kilometre dolgo pot  (od 0 do 400 km/h pospeši v 32,6 sekunde, pri čemer opravi razdaljo 2,6 km). Postavil je rekord, ki pa ni zdržal dolgo.

V nedeljo 1. oktobra je Koenigseggov tovariški voznik Niklas Lija na Danskem 'pozabljenem' letališču Vandel za to, da je novega agero RS pognal od 0 do 400 km/h in ga nato ustavil, potreboval ... pazite to ... le 36,44 sekunde!

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pot, ki jo je opravil, je bila temu primerno krajša, vsega le 2.441 metrov. Do 400 km/h je pospešil v 26,88 sekunde, in sicer na razdalji 1.958 metrov. Da je vozilo popolnoma ustavil, je potreboval 9,56 sekunde (483 metrov). Časi veljajo le za sektorje od 0 do točno 400 km/h in nato od 400 km/h do 0. Tik preden je začel zavirati, je namreč števec pokazal hitrost 403 km/h, celotna vožnja pa je tako trajala 37,28 sekunde, z avtomobilom pa je voznik opravil skupno pot 2.535 metrov. Čas so izmerili z napravama AiM EVO5 data logger in AiM GPS08.

Z novo koenigsegg agera RS merijo predvsem na ameriški trg. Motor je nadgrajen in proizvaja moč 1.360 'konjev' ter ima 1.371 Nm navora.

Opcijsko je koenigsegg opremljen z odstranljivo kletko, ki sicer doda nekaj teže, a je njena uporaba priporočena za ekstremno vožnjo. Odstrani jo lahko že laik v nekaj urah. Voznik lahko preklaplja med bolj ekstremnimi ali bolj 'elegantnimi' nastavitvami za bolj umirjeno vožnjo.

Letališče Vandel je bilo sicer zgrajeno med 2. svetovno vojno in desetletja je bilo v uporabi danskega vojnega letalstva. Leta 2003 so ga zaprli iz vojaških razlogov, zdaj pa je tam največja sončna elektrarna na območju Skandinavije. Proga, na kateri so testirali vozilo in tudi postavili nov rekord, je dolga le 2.800 metrov, in pred začetkom testiranja so se bali, ali bo sploh dovolj dolga. Lija je preizkus izvedel z odliko in dokazal, da je vse izvedljivo.

Christian von Koenigsegg, ustanovitelj in izvršni direktor pri Koenigseggu, je po koncu testiranja izjavil, da je ponosen in izjemno navdušen nad tem, kar je ekipa dosegla z agero RS. "Uspeh, kot je ta, se ne pojavi kar tako. Morda smo res potrebovali le nekaj ur, da smo izvedli zadevo s takim časom, ampak ne smemo pozabiti na ves trud in čas, ki smo ga vložili v izdelavo avtomobila. Da ustvarimo takšno vozilo, moramo vanj vložiti vse, kar imamo. Vse dajemo od sebe dan za dnem, teden za tednom. Brez take zavezanosti odličnosti ne bi bili vredni nič, ne bi bilo ne rezultata ne nagrade."

"Sanje lahko postanejo resničnost. Zgodba o Davidu in Goljatu se nadaljuje. Pomembno je, da imamo jasno vizijo, cilje in da dosegamo rezultate. Lahko ti uspe, ne glede na to, kako nemogoče se zdi. To je verjetno najmočnejše orodje, uspeh pa posledica tega, kar mi počnemo pri Koenigseggu," je še dodal. Zahvalil se je vsem zaposlenim, poslovnim partnerjem in tistim, ki so bili ves ta čas močno predani delu. "Še posebej se zahvaljujem svojemu vozniku, Niklasu Liji za neomajno vero v to, da je nekaj, kar se samo zdi mogoče izvesti, spremenil v resničnost.«"

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376