Moskisvet.com
Potniško letalo prihodnosti - 2

Visoki obrati

Bomo Evropejci prehiteli vse?

A.M.
11. 07. 2013 08.10
13

Načrti so vsekakor smeli – v Evropi naj bi nastalo prvo električno potniško letalo na svetu. Revolucionarni pogon naj bi zagnali leta 2050.

Potniško letalo prihodnosti - 3
Potniško letalo prihodnosti - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

Atraktivni koncept električnega potniškega letala z imenom eConcept, so predstavili na pariškem letalskem salonu. Projekt sta izdelala koncern EADS, revolucionarni hibridni pogonski sklop E-Thrust pa so prispevali pri Rolls-Roycu.

Sestavljajo ga šest električnih potisnih turbin, za napajanje pa bodo poskrbeli revolucionarni akumulatorji in plinska turbina, ki bo proizvajala električno energijo. Električno letalo prihodnosti je prav posebne oblike, snovalci pa so zaradi majhnih in učinkovitejših motorjev le-te lahko skrili v obe krili in s tem močno zmanjšali zračni upor ter hrup in povečali ekonomičnost. Za pomoč pri vzletanju in doseganju potovalne višine bo na voljo energija plinske turbine, potovalno hitrost bo letalo vzdrževalo zgolj s pomočjo shranjene elektrike, ob spuščanju do letališča pa bodo elektromotorji služili kot generatorji električne energije, ki jo bo letalo shranilo za ponovni vzlet.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470