Moskisvet.com
Facebook

Visoki obrati

Bo Facebook kmalu zabeležil upad uporabnikov?

R.B.
15. 06. 2011 10.00
6

V največje družabno omrežje je prijavljen že vsak petnajsti Zemljan in številka se še povečuje. Pa vendar na nekaterih delih sveta opažajo upad uporabnikov. Kaj se dogaja z največjim socialnim portalom, ki naj bi kmalu odšel na borzo?

'Otrok' Marka Zuckerberga, ki naj bi ga ukradel bogataškima veslačema s Harvarda, bratoma Vinklevoss, je v zadnjih letih zrasel do neslutenih višav. Najbližji spremljevalci kalifornijskemu podjetju, kjer je zaposlenih več kot 2000 ljudi, ne pridejo niti do kolen. Facebook je lansko leto prislužil kar 2 milijardi dolarjev (1,38 milijarde evrov) dobička od reklam, iger in raznih aplikacij.

Bo Facebook dokončno napihnil nov spletni mehurček?
Bo Facebook dokončno napihnil nov spletni mehurček? FOTO: Reuters

Rast uporabnikov Facebooka je postala že legendarna, saj je število uporabnikov raslo za kar 20 milijonov na mesec (podatki so za tipične mesece v letu 2010). Že pred pol leta je število vseh globalnih uporabnikov tega omrežja preseglo 600 in se začelo bližati številki 700 milijonov. Pomembnost tega podjetja je že pred časom dokazal tudi ameriški predsednik Obama na njihovem sedežu v Palu Altu, ki ga pa počasi selijo v (tudi kalifornijski) Menlo Park.

Strokovnjaki že nekaj časa pričakujejo upočasnitev rasti števila uporabnikov, vendar naj bi slednja nastopila že sedaj. Pri portalu Facebook Insider poročajo o nadaljevanju rasti predvsem v Južni Ameriki, kjer se je najbolj povečalo število uporabnikov v Braziliji (10 %), večjo rast števila ljubiteljev družabnega omrežja pa beležijo tudi v Indiji (6,7 %) in na Filipinih (5,4 %). Presenečenje prihaja iz tradicionalne Facebookove očetnjave, Severne Amerike. V ZDA je število uporabnikov padlo za okroglih šest milijonov, na 149,4, v Kanadi pa za 1,52 milijona, na skupno 16,6. Po mnenju poznavalcev naj bi se uporabniki Facebooka naveličali zaradi različnih črvov in napak v delovanju in zaradi ocen o pomanjkanju privacije.

Ti podatki ne gredo na roko bližanju vstopa podjetja na borzo, kjer že željno čakajo špekulanti tehno-investitorji. Vsa leta se je Zuckerberg uspešno otepal različnih prodaj deležev in vstopa na borzo, letos pozimi pa je 'klonil' dokapitalizaciji s strani največjega zmagovalce ameriške krizne finančne pomoči, investicijske banke Goldman Sachs. Newyorški bankirji so v Facebook pametno vložili 450 milijonov dolarjev (311 milijonov evrov) in neuradno nakazali odhod podjetja na trg vrednostnih papirjev. Ob vstopu Glodman Sachsa v lastniško strukturo Facebooka so analitiki špekulirali, da je omrežje vredno okoli 50 milijard ameriških dolarjev (34 milijard evrov). Danes se govori o 100 milijardah dolarjev (približno 70 milijard evrov) začetne delniške vrednosti, ki pa jo bodo po pričakovanju mnogih špekulanti Goldman Sachs in še nekateri drugi 'interesenti' v kratkem času močno napihnili. Je na obzorju videti novi spletni mehurček?

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497