Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

BMW za vsak žep

A.M.
04. 02. 2013 08.41
2

Bavarci slovijo po belih klobasah, pivu in prestižnih osebnih avtomobilih. Kdo bi si mislil, da so nekdaj izdelovali tudi takšnega spačka.

Isetta je pravzaprav zmes motocikla in avtomobila, ki so jo po italijanski licenci izdelovali v povojni Evropi. Natančni Nemci so svojo različico "mehurčkastega" avtomobilčka malce dodelali, do leta 1962 pa so izdelali 161.360 primerkov tega prevoznega sredstva za množice. Isetto 300 je poganjal zračno hlajeni 300-kubični štiritaktni enovaljnik. Bencinski mlinček je premogel 10 kW, v navezi s štiristopenjskim menjalnikom pa jo je pognal do hitrosti 85 km/h. Ne boste verjeli, da se malček uvršča v razred dvosedih kupejev, potniki pa so vstopali skozi vrata na nosu vozila. Nekako tako kot bi sedaj vstopali v avtomobile skozi pokrov motorja in vetrobransko steklo. Način vstopanja ni bil po godu voznikom, ki so pogosto zapeljali v obcestni jarek, saj so postali ujetniki svojega avtomobila, dokler jih ni odrešil kak mimoidoči.

Isetta je z leti postala priljubljen zbirateljski artikel, najmočnejši primerek pa gre v teh dneh na dražbo. Zlobni tricikel je plod izprijenega uma Američana Brucea Weinerja. Navdih je dobil v otroški igrači, mehanično fantazijo pa je udejanjil v štirimetrski isetti iz pekla. Originalni pogonski agregat je zamenjal z nečim večjim – 8,2-litrskim Chevroletovim "big blockom". 552-kilovatni osemvaljnik je prevelik za majhno vozilce, zato so okrog njega zgradili šasijo iz palične konstrukcije, predenj pa poveznili oranžno karoserijo. S tem so "jajček" podaljšali za poldrugi meter, moč pa na zadnje kolo prenaša dvostopenjski ročni menjalnik, celotno podobo pa dopolnjuje ogromen spojler. Podvozje so si izposodili pri modelu M3, mojster Bruce pa zagotavlja, da je vožnja s super isetto smrtno nevarna. Izklicna cena se bo začela pri 70.000 evrih.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376