Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Bi se učili kot v Matrici?

U.K.
20. 12. 2011 12.49
9

Znanstveniki so napravili prvi korak k iznajdbi tehnologije, preko katere bi lahko znanje vnesli direktno v možgane. Nekako podobno kot smo to videli v filmu Matrica.

Seveda stvari niso ravno tako preproste in v naslednjih nekaj letih se še ne bomo sposobni v sekundah naučiti kung fuja preko računalniške povezave, a kot kaže zametki obstajajo. Znanstveniki namreč lahko v teoriji 'vdrejo' v človeški um in z induciranimi možganskimi vzorci ustvarijo novo znanje. To v bistvu pomeni, da bodo lahko prenesli izkušnje ene osebe v možgane nekoga drugega.

Možnost hitrega učenja skupaj preučujejo znanstveniki univerze v Bostonu in ATR laboratorij za nevro-znanost v Kyotu. Uporabili pa so magnetno resonanco fMRI s katero so preučevali proces učenja.

Znanstveniki so ugotovili, da lahko testne osebe kontrolirajo aktivacijo ene regije v možganih, čeprav se tega niti niso zavedali. Kar nekako posplošeno pomeni, da se lahko možgani učijo tudi, če se oseba ne zaveda kaj se uči. In prav to je ključnega pomena do 'vnašanje' znanja v človeške možgane.

V bistvu je po mnenju znanstvenikov to ključ do učenja novih sposobnosti, ali do njihove obnovitve v primeru poškodbe ali bolezni. Potencialno pa bi v možgane lahko vsadili tudi nove spomine.

Seveda so znanstveniki še zelo daleč stran od dejanskega vnosa v možgane, a je vsaj po eni strani ideja kar grozljiva.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479