Moskisvet.com
Kity Flier

Visoki obrati

Bi poleteli z letečim avtomobilom

U.K.
06. 09. 2018 12.25
0

Če slučajno še niste vedeli, dejanski leteči avtomobili že obstajajo in enega od njih je napravil nekdanji googlov izumitelj Sebastian Thrun.

Thrun je sedaj vodja podjetja Kitty Hawk, v katerem so izdelali Kitty Hawk Flying car, ki ga tisti, ki si ga lahko privoščijo, že lahko naročijo. Gre za napravo z enim sedežem, s katerim bodo lahko ljubitelji letenja leteli nekje od 12 pa do 20 minut. Žal predstavljajo veliko omejitev baterije, ki ne zdržijo prav dolgo. Leteče vozilo, ki je težko okoli 130 kilogramov, lahko doseže višino približno 3 metre ter hitrost okoli 30 kilometrov na uro. Vozilo bo spadalo v kategorijo ultralahkih letal, kar pomeni, da se z njim ne bo smelo ‘voziti’ na urbanih področjih. Pri podjetju sicer izdelujejo tudi verzijo z dvema sedežema, ki naj bi jih nekje v prihodnosti uporabljali taksisti. 

Kity Flier
Kity Flier FOTO:

Učenje vožnje
Thrun je tudi dejal, da je upravljanje z avtomobilom (če mu seveda lahko tako rečemo) izjemno preprosto, voznik pa ne bo potreboval dovoljenja za pilota. Učenje vožnje naprave naj bi trajala le okoli 5 minut, med drugim pa se je potrebno naučiti tudi kako se rešiti iz plovila, če bi strmoglavilo v vodo obrnjeno na glavo. Zaenkrat namreč testirajo vozila le nad vodnimi površinami.

Thun je nad izumom navdušen.
Thun je nad izumom navdušen. FOTO:

Je res avtomobil?
Vozilo ima 10 propelerjev in je bolj kot avtomobil v bistvu mešanica dronea in vodnega letala, a so ga pri podjetju vendarle poimenovali leteči avtomobil. Napravo so že preizkusili tudi nekateri srečni novinarji in priznali, da je avtomobil zelo lahko obvladljiv, a je ena od novinark tudi dodala, da ni najbolj udobno vozilo na svetu. Pri podjetju nenehno razvijajo boljše načine letenja in Thrun je dejal, da bodo kmalu dosegli hitrosti do 160 kilometrov na uro. Kar pa je pravzaprav kar malce strašljivo, saj ljudje v povprečju še na tdnih tleh nismo posebej zanesljivi vozniki. 
Težko bi si upali trditi, da je Kitty Hawk, ki definitivno izgleda kot nekaj iz znanstvene fantastike, to kar pričakujemo od letečih avtomobilov, a je prvi kar velik korak in zagotovo bi ga bilo zabavno preizkusiti.

Kity Flier
Kity Flier FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479