Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Bi piratsko glasbo naložili na spletni oblak?

R.B.
01. 04. 2011 14.08
1

Spletni supermarket Amazon je prvi ugriznil v jabolko in uporabnikom ponudil pravcati spletni prostor za shranjevanje in tudi predvajanje glasbe. Po pričakovanju so velike glasbene 'tovarne denarja' skočile v zrak.

Medtem ko sta Google in Apple pojedla veliko zarečenega kruha, je pred njiju skočil Amazon s svojim 'oblačnim' predvajalnikom in spletnim prostorom za hrambo glasbe. Zaenkrat samo v ZDA lahko uporabniki in tisti, ki bodo kupili glasbo iz spletne prodajalne, dobijo ali pet ali 20 gigabajtov prostora na spletu in gor prenesejo svoje datoteke mp3 ali AAC.

Sicer je na spletu cela gora storitev za hrambo podatkov, vendar so le redke kakovostne in predvsem napol zastonjske. Nobena pa ne prepleta prodaje glasbe in hkrati tudi hrambo lastne glasbe, ki pa je seveda lahko tudi piratska, saj pri Amazonu ne bodo nadzorovali in preverjali prenesene glasbe. Datoteke morajo biti le 'odklenjene' (brez enkripcije), da jih bodo strežniki lahko sprejeli.

Pri Amazonu so vsem prijavljenim uporabnikom dali na uporabo pet gigabajtov, 20 gigabajtov pa bo na voljo vsakemu, ki bo v njihovi glasbeni trgovini kupil vsaj en glasbeni album. Vsi glasbeni nakupi pri njih bodo avtomatsko sinhronizirani z uporabnikovim spletnim glasbenim prostorom in povrh ne bodo zavzemali danega prostega prostora, ki ga bo vsak uporabnik imel. Če pa bo nuja po prostoru večja, si bo vsak lahko privoščil še dodatnih 20 gigabajtov za 20 dolarjev letno.

>Kot že rečeno, bodo uporabniki lahko dostopali do svojih glasbenih datotek kjer koli na svetu samo z brskalnikom ali pa prek glasbenih aplikacij za Android, govori se tudi o aplikaciji za Blackberry in morda tudi za iOS. Nekatere govorice pa se dotikajo tudi tega, da bodo pri Amazonu uporabniku omogočili tudi hrambo drugih vrst datotek, kar bi bilo pa lahko usodno za veliko različnih ponudnikov spletne hrambe podatkov.

Seveda so ob novici takoj dvignile obrvi nekatere največje glasbene hiše, kot so Sony, Warner music, Universal in EMI. Na prvi pogled je sicer jasno, da naj bi Amazonov 'oblačni predal' imel preprosto funkcijo trdega diska ali kakršnega koli drugega digitalnega nosilca, torej Amazona tukaj ne bi zadevalo nič drugega, kar ne zadeva druge. Veliki kapitalisti glasbenih založnikov seveda ne bodo pustili, da jim nekdo hodi blizu pri pobiranju velikih profitov od prodaje. Sicer pa sama hramba naj ne bi bila sporna, temveč je največji problem predvajanje in verjetno tudi omogočanje uporabniku, da na splet shrani tudi svoje protipravno pridobljene glasbene datoteke. Morda se prav zato po zadnjih podatkih Wall Street Journala Amazon skrivoma dogovarja z nekaterimi glasbenimi distributerji za plačilo. V kolikšni meri, pa še ni jasno.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479