Moskisvet.com
Za bel dim je lahko krivo vreme.

Visoki obrati

Kaj izdaja barva dima iz izpuha?

M.S.
15. 09. 2022 05.00
0

Kadar se iz izpušne cevi avtomobila pokadi nanavaden oz. neznačilen dim, to običajno ne pomeni nič dobrega. Kaj je lahko vzrok in kaj izdaja barva dima?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Če je bilo še pred pol stoletja povsem običajno, da se iz izpušnih plinov kadi in to ni bil znak težav, danes temu ni več tako. Oblak dima je lahko razlog za različne težave.

Lastniki dizelskih vozil ste verjetno vajeni, da se vam iz izpušne cevi kdaj malce pokadi, to pa ste verjetno doživeli tudi lastniki jeklenih konjičkov z bencinskim motorjem, ki pa v nobeni fazi vožnje ne bi smel povzročati dima iz izpuha. Kadar se pokadi le za kratek čas, ni razloga za preplah, običajno pa je vzrok za to kondenz (posebej pozimi). Dim sicer prinaša pomembne informacije o stanju vašega avtomobila.

Vrste izpušnih plinov:

Moder dim

Gre za težavo zgorevanja mazivnega olja. Kadar ima dim moder odtenek, se je namreč z gorivom ali zrakom pomešalo mazivno olje, ki je lahko prešlo v valj in izgoreva skupaj z omenjenima. Do tega pride zaradi obrabe bodisi delov motorja (npr. zlomljeni batni obročki, poškodovani cilindri) ali obrabe tesnil. Olje začne pritekati v zgorevalni prostor in povzroči pomanjkanje kompresije v valjih in porast tlaka v bloku motorja, kar pomeni tudi manjšo moč le-tega. Za moder dim je značilen tudi vonj po zažganemu kruhu, kar kaže na nezadostno količino olja. Preverite nivo olja in ga dolijte v primeru, da je pod priporočenim nivojem.

Moder dim signalizira, da je olje tam, kjer ne bi smelo biti.
Moder dim signalizira, da je olje tam, kjer ne bi smelo biti. FOTO: Shutterstock

Bel dim

Kadar za to ni krivo vreme (nastane s paro iz izpuha pri zagonu hladnega motorja), je lahko razlog za bel dim in paro v izpušnem plinu resna okvara. Lahko gre za okvaro tesnilne glave motorja – ta ločuje olje od hladilne tekočine, ki služita podmazovanju in hlajenju valjev – nepravilnega krmiljenja oz. delovanja črpalke za gorivo oz. počene glave valja/bloka, kar je običajno posledica pregrevanja ali vožnje s previsokimi vrtljaji z neogretim motorjem. Bel dim je lahko tudi posledica zgorevanja hladilne tekočine (razpoka na glavi valja) – spremlja ga rahlo sladkast vonj – oz. tekočine menjalnika (vonj po zažganem olju). Nastane, ko se mešata motorno olje in hladilna tekočina, pri čemer voda vstopi v valje. Ker ta v motorju izgoreva, lahko pride do hujših okvar. Bel dim je tudi posledica tega, da hladilna tekočina vdre v zgorevalno komoro oz. pomanjkanja hladilne tekočine, kar pomeni, da se motor pregreva – preverite nivo tekočine v menjalniku.

Za bel dim je lahko krivo vreme.
Za bel dim je lahko krivo vreme. FOTO: Thinkstock

Črn dim

Iskra ob vžigu motorja lahko povzroči izgorevanje zgolj določene količine goriva. Če je goriva ali zraka preveč, se ta vžge šele na poti proti izpušnemu sistemu in za posledico se iz njega pokadi črn dim. Gorivo je v tem primeru pregosto. Razlog za to so lahko puščanje vbrizgalne šobe, zaprt regulator goriva ali umazan zračni filter, ki v zgorevalni prostor pošilja umazan zrak – zaradi umazanije je zgorevanje manj učinkovito, kar se pozna pri pospešku. Oblaki črnega dima so lahko tudi posledica izrabljenih ventilov. Preverite tlak v gorivu, zračni filter in sistem za zaznavanje senzorjev. Črn dim je sicer pogost pojav pri starejših dizelskih vozilih, ki še nimajo elektronsko vodenega sistema.

Črn dim pomeni, da gorivo zaliva motor.
Črn dim pomeni, da gorivo zaliva motor. FOTO: Shutterstock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 325