Moskisvet.com
Električni tuk-tuk

Visoki obrati

Azijci v boju za čistejši jutri

A.M.
16. 05. 2013 12.57
3

Zaščitni znak Azije so tako imenovani ’tuk-tuki’ – trikolesni ’mopedi’, ki služijo kot taksiji. Pisana in glasna vozila so uporabna, a močno onesnažujejo ozračje. Prihaja alternativa.

Električni tuk-tuk
Električni tuk-tuk FOTO: Arhiv proizvajalca

Rešitev za mikro mobilnost ponujajo pri japonskem podjetju Terra Motors. Razvili so trikolesno vozilo na električni pogon, ki naj bi nadomestilo klasične tuk-tuke. Mali taksi je dolg 3,3 metra, širok meter in pol ter 1,8 metra visok. Prepelje lahko sedem potnikov in dosega hitrosti do 55 km/h. Poganja ga električni motor, dveurno polnjenje baterij pa zadošča za 50 kilometrov. Japonci za vozilo zahtevajo 5.000 evrov.

Običajne trikolesne taksije poganjajo motorji z notranjim izgorevanjem. Vozila so sicer poceni, saj stanejo okrog 1.000 evrov, z izpuhi pa močno onesnažujejo okolje. Za okolju prijazna prevozna sredstva se močno zanimajo na Filipinih, kjer nameravajo do leta 2016 zamenjati 100.000 tovrstnih vozil. Lastnikom bodo ponudili posebno obliko subvencioniranja nakupa električnih tuk-tukov, ki imajo precej nižje stroške obratovanja in v ozračje ne izpuščajo škodljivih emisij.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479