Moskisvet.com
avtonomna vozila prihodnosti

Visoki obrati

Ne ukvarjajo se več z izdelavo avtomobilov

Ma.K.
22. 09. 2017 08.21
1

Avtomobili prihodnosti ne bodo več potrebovali voznika, da bi varno prispeli iz točke A v točko B. Nova tehnologija je (poskusno) ponekod že na voljo, čez nekaj let ali desetletij pa naj bi večina avtomobilov vozilo upravljala povsem sama, brez vsakršne pomoči voznika. In čeprav avtomobilski proizvajalci zatrjujejo, da bodo novi tehnologiji kos brez pomoči tehnoloških gigantov, analitiki vse bolj dvomijo, da bo to res mogoče.

Na letošnjem mednarodnem avtomobilskem sejmu IAA v nemškem Frankfurtu naj bi bil prisoten tudi Google. A tehnološki koncern se je samostojni stojnici na enem največjih avtomobilskih salonov na svetu letos odpovedal in to kljub temu, da ima velike ambicije na trgu tehnološke mobilnosti. Namesto futurističnih Googlovih 'stvorov' v obliki krogle, ki kot taksiji že avtonomno vozijo po kalifornijskih cestah, so se morali obiskovalci sejma tako zadovoljiti s precej drugačnimi robotskimi taksiji proizvajalcev avtomobilov.

avtonomna vozila prihodnosti
avtonomna vozila prihodnosti FOTO: iStockphoto

A tik pred začetkom avtomobilskega salona je hčerinska družba podjetja Google Waymo vendarle opozorila nase. Že več mesecev je koncern izvajal vrsto aktivnosti o samovozečih avtomobilih in njihov direktor John Krafcik se je v intervjuju, objavljenem tik pred odprtjem ene največjih avtomobilskih razstav na svetu, zavzel za sodelovanje s klasičnimi proizvajalci avtomobilov.

Google ne ustvarja več avtomobilov

Krafcik je v pogovoru za ameriško spletno stran The Information dejal, da podjetje Waymo ne želi uničiti poslov velikih proizvajalcev avtomobilov, temveč jim predvsem pomagati razširiti njihove možnosti pri proizvodnji tehološko dovršenih vozil. Prepričan je, da pri avtonomnih vozilih ne bo več v ospredju s prodajo avtomobilov zaslužiti čim več denarja, temveč bodo morali začeti služiti z uporabnostjo avtomobila. Prvi proizvajalec avtomobilov, ki bo uspel slediti potrebam ljudi ter tehnološkemu napredku, bo po njegovem mnenju »zmagal«, vsaj kar zadeva uspešno poslovanje, je prepričan Krafcik.

avtonomna vozila prihodnosti
avtonomna vozila prihodnosti FOTO: iStockphoto
Pri zaslužku po prevoženem kilometru Krafcik trenutno vidi tudi največjo slabost proizvajalcev avtomobilov: danes bi namreč zaslužili samo en cent za prevoženo miljo, pravi. »To je najpomembnejša statistika, o kateri je treba  razmišljati. Menim, da jim lahko pomagamo, da postanejo bolj donosni, s tem, da jim ponudimo boljši posel.«

Google je dolgo delal na tem, da bi na trg poslal lastni avtomobil, po Silicijevi dolini naj bi se testno celo že prevažali električni dvosedi, ki naj praktično ne bi več potrebovali voznika. A pred nekaj meseci je Waymo te načrte zaustavil. Krovna družba naj bi sedaj želela služiti 'samo' s ponudbo software tehnologije za avtonomno vožnjo.

Vsem velikim proizvajalcem avtomobilov naj bi tako že poslali nekaj ponudb za sodelovanje. A te nad sodelovanjem s tehnološkim gigantom, kot kaže, niso najbolj navdušene. »Nekateri so končno ugotovili, da vednarle ni tako zelo enostavno sestaviti avtomobil,« je Googlovo odločitev denimo okrcal menedžer enega izmed nemških proizvajalcev avtomobilov. Nobeden izmed velikih proizvajalcev naj se ne bi ravno želel spustiti  v sodelovanje z družbama Google ali Waymo. Strah, da bi padli pod prevelik vpliv oziroma odvisnost od Googla, je očitno kljub vsemu prevelik.

Vsak v svoji 'garaži'

Namesto tega proizvajalci avtomobilov sami ali v manjših skupinah razvijajo lastne sisteme samostojne oziroma avtonomne vožnje. Avtonomna prihodnost je bila zato poleg električne mobilnosti ena glavnih tem na IAA. Samostojno vozeči avtomobili so namreč v najboljšem primeru na voljo samo še kot koncepti. Že spomladi na avtomobilskem sejmu v Ženevi je Volkswagen predstavil robotski taksi z imenom 'Sedric', ki naj bi deloval brez voznika. BMW naj bi leta 2021 na trg poslali prvo avtonomno vozilo dolgega dosega, Daimler in Bosch naj bi želela prav tako v začetku naslednjega stoletja kupcem ponuditi prva samostojno vozeča vozila.

avtonomna vozila prihodnosti
avtonomna vozila prihodnosti FOTO: iStockphoto

Do tedaj se bodo morali kupci zadovoljiti s takšnimi ali drugačnimi asistenčnimi programi v avtomobilih, ki v veliki meri že sedaj na vse daljših relacijah prevzamejo delo voznika. Posebej velja omeniti, da naj bi v bližnji prihodnosti avtomobili na avtocesti ne nadzorovali samo hitrost in varnostno razdaljo, kot to počnejo danes, temveč naj bi začeli tudi brez voznikove pomoči menjavati vozni pas in prehitevati.

A do dejanske avtonomne vožnje je še veliko dela. Predvsem naslednja faza naj bi po besedah strokovnjakov veljala za posebej težko, saj ko avtomobil enkrat že lahko pretežno vozi sam, mora biti voznik vendarle še vedno ves čas v pripravljenosti, da v vsakem trenutki prevzame nadzor in poskrbi za varno pot do cilja.

avtonomna vozila prihodnosti
avtonomna vozila prihodnosti FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328