Moskisvet.com
BMW 4219 ELi

Visoki obrati

Avtomobil z 42 kolesi in 19 motorji

A.M.
12. 02. 2013 08.13
22

Bavarski proizvajalec avtomobilov in motorjev je poznan po zmogljivih vozilih in revolucionarnih tehničnih rešitvah. Z novim projektom pa so presenetili celo največje poznavalce.

Čeprav je poslovanje BMW-ja smrtno resna stvar, so si nemški oblikovalci vzeli čas za plemenito dejanje. Na željo štiriletnega malčka Elija, so oblikovali prav posebnega hibrida med tovornjakom, avtomobilom in dirkalnikom.

BMW 4219ELi je vsekakor vozilo presežkov. Koncept je opremljen s sedmimi osmi in 42 kolesi (po šest koles na eno os), ki jih poganja kar 19 pogonskih agregatov. Inženirji so zamolčali dejstvo, da je mali Eli futurističnemu dirkalniku namenil šestvaljne Porschejeve bokserje s prisilnim polnjenjem, pa nič zato – 6 motorjev so namestili v nos avtomobila, 13 pa so jih strpali v zadek. Z vozilom istočasno upravlja tričlanska posadka, pri čemer sedi tretji voznik v posebni ’pilotski’ kabini na prednjem delu. Seveda ne manjkajo ogromen zračni usmernik na zadku, orjaške prezračevalne odprtine in prezračevan prtljažni prostor za igrače.

Dirkalni kolos premore 6.500 kW. Vsa moč je preko enega menjalnika in sedmih diferencialov z delno zaporo speljana na vsa kolesa. O ostalih zmogljivostih ni ne duha ne sluha, orjaški dirkalnik pa verjetno ne bo nikdar ugledal proizvodnje.

BMW 4219 ELi
BMW 4219 ELi FOTO: Arhiv proizvajalca

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376