Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Angleži iznašli 'hibridni' zaslon na dotik

R.B.
21. 04. 2011 10.18
1

Zasloni na dotik so postali stalnica že pri veliko mobilnih in nemobilnih napravah. Vendar so zasloni na dotik še vedno zelo energetsko potratni, imajo še nekaj potenciala pri tanjšanju in večinoma ne najboljšo odzivnost.

Vendar angleško podjetje Peratech napoveduje (še) boljše čase za zaslone na dotik, saj je predstavilo novo odkritje, ki jih bo še bolj približalo uporabnikom. Do danes smo spoznali dva najbolj uporabljana tipa zaslonov na dotik: kapacitativne in rezistivne. Slednji so zelo redki v uporabi, predvsem so rezervirani za večje naprave, kot so bančni avtomati in javni zasloni. Delujejo na podlagi določanja matrice z dotikom dveh naelektrenih plošč na točki dotika. Tako se točka dotika pretvori v binarni zapis in se prikaže v programskem vmesniku, ki se na to odzove. Ta tehnologija je bila do nedavnega uporabljena v večini mobilnih naprav, vendar se je izkazala kot nenatančna, navkljub manjši porabi energije. Vzroke za nenatančnost je iskati predvsem v prevelikem razmaku med obema ploščama v zaslonu (1 milimeter), ki ga zapolnjuje zrak. Manjši razmak pa bi dopuščal preveč napak zaradi neenakomernega ukrivljanja plošče ob pritisku.

Rezistivne je nasledila tehnologija kapacitativnih zaslonov, ki je prisotna v večini današnjih mobilnih naprav z zasloni na dotik. Pri kapacitativnih zaslonih ni potreben fizični stik dveh plošč v zaslonu, ker obstaja mreža diod, ki se ob dotiku prsta ob stekleno površino in minimalni vlažnosti prstne blazinice vklopijo in tako določijo položaj dotika na zaslonu. Vendar so diode pod električno napetostjo ves čas, ko je prižgan zaslon, zato so energetsko zelo potratne.

Pri Peratechu so iznašli nekakšen hibrid dvoslojnih zaslonov, ki so tudi opremljeni z diodami, vendar med obema ploščami ni zraka, temveč sloj kompozitnega prozornega materiala (Quantum Tunneling Composite), ki je debel le šest mikronov, torej je 166-krat tanjši od razmakov med ploščami pri rezistivnih zaslonih. Tehnologija naj bi omogočala, da se dodane diode vklopijo le na podlagi pritiska zaslona in zelo natančno določijo položaj dotika. Poleg tega zaslon prepušča veliko več svetlobe kot klasični rezistivni zasloni in je tudi zato veliko bolj ekonomičen. Vendar bo način uporabe malce drugačen kot pri današnjih kapacitativnih zaslonih, saj bo treba za "obuditev" diod na zaslon pritisniti, kar lahko oteži drsne ukaze, ki so se že dodobra uveljavili. Tehnologija QTC Clear naj bi bila kmalu na voljo vsem večjim proizvajalcem zaslonov, seveda za primeren denar. Od uporabnikov in proizvajalcev pa bo odvisno, ali bodo pripravljeni ponovno bolj pritiskati na zaslone.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 403