Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Visoki obrati

Angleške 'pošasti' – prvi med tanki

U.K.
22. 07. 2011 13.24
2

Tehta 62,5 tone, strelja 120-mm granate, ima 7,62-mm strojnico, kupolo lahko obrne za 360 stopinj v devetih sekundah in stane 4,9 milijona evrov. To je Challenger 2, najbolj smrtonosen tank na svetu.

Tanki Challenger 2 so nasledili prve verzije leta 1998, izdeluje pa jih podjetje Vickers Defence Systems, po novem BAE Systems Land and Armaments in veljajo za najbolj zanesljive tanke na svetu. Do sedaj sta bila uničena le dva primerka in enega od njiju je po nesreči uničil drugi Challenger. Za zdaj jih uporablja angleška vojska ter kraljeva vojska Omana, sodelovali pa so v bojnih operacijah v Bosni, na Kosovu in v Iraku.

V dolžino meri 8,3 metra, v širino 4,2 metra, v višino pa 2,5 metra. Prostora ima za štiri člane posadke in v glavnem so to poveljnik, topničar, operater orožja in voznik.

Poganja ga Perkins CV-12 dizel motor, ki proizvede 890 kW in požene tank do 59 kilometrov na uro. Brez dodatnega polnjenja lahko z neko povprečno hitrostjo prevozi 450 kilometrov.

Challenger 2 se je prvič udeležil spopada leta 2003, ko je sedma tankovska brigada angleške vojske napadla Irak. V okolici Basre se je z nasprotnikom spopadlo 120 challengerjev in v spopadu ni bil uničen niti eden. Nekateri med njimi so utrpeli le lažje poškodbe na posameznih sistemih. Eden od njih je bil kar štirinajstkrat zadet s protitankovskimi raketami, a je bila posadka bolj ali manj nepoškodovana. V nekem drugem primeru so challengerja zadeli sedemdesetkrat z raketami iz ročnega raketometa, a je ostal relativno nepoškodovan.

Edini popolnoma uničen challenger 2 (do sedaj) je, kot že rečeno, uničil tako imenovani prijateljski ogenj. Eden od challengerjev je namreč zaznal svojega 'soborca' in mislil, da gre za nasprotnike, ki se poskušajo prebiti od strani. Strel je uspel prebiti oklep in ubiti dva člana posadke. Kmalu po tem so challengerje nadgradili, da se tovrstne nesreče ne bi več zgodile.
Seveda obstaja več različnih variacij: Challenger Lethality Improvement Programme (CLIP), Titan, Trojan, Challenger 2E in CRARRV.

Kot kaže, bodo Challenger 2 in njegove variacije še nekaj časa dominirale na bojišču navkljub temu, da imajo kar veliko konkurenco pri tankih, kot sta Abrams in Leopard.

Oglejte si še deset najbolj nevarnih tankov, ki so trenutno v uporabi!

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376