Moskisvet.com
HIV

Visoki obrati

Odobrili tablete za preprečevanje HIV okužbe

U.K.
18. 07. 2012 13.08
3

Ameriška administracija za farmacevtske produkte je odobrila tablete truvada za prodajo. A so pri AHF (Aids Healthcare Foundation) zelo skeptični.

Tablete bi namreč v kombinacijami z drugimi preventivnimi ukrepi zmanjšale možnost okužbe za 75 odstotkov. AHF pa se z odločitvijo ne strinjajo, saj so študije pokazale, da tableta ni dovolj učinkovita, poleg tega pa lahko povzroči poškodbe ledvic.

HIV testiranje
HIV testiranje FOTO: Reuters

Truvada vsebuje kombinacijo dveh antiretrovirusnih zdravil, ki se že uporabljajo pri zdravljenju virusa HIV – emtricitabin in tenofovi. Zdravilo so testirali na dveh skupinah. Ena je bila sestavljena iz homoseksualnih parov, pri katerih je okužen eden od partnerjev, druga skupina pa je bila sestavljena iz biseksualnih parov, kjer je prav tako bil okužen le eden.

Rezultat triletne študije je pokazal, da je imel neokuženi moški v ZDA 42-odstoten nivo varnosti. Drugo raziskavo so delali v Afriki in je vključevala 4.700 heteroseksualnih parov. Rezultati so pokazali, da je bil nivo varnosti kar 75-odstoten.

„Podatki kažejo, da je truvada učinkovita pri zmanjševanju nevarnosti okužbe med spolnim odnosom,“ je dejala dr. Connie Celum iz univerze v Washingtonu. „Razburljivo je, ko pomislim, kakšen vpliv lahko ima na boj proti tej grozni bolezni.“

Očitno imajo tablete potencial, a tako kot je tudi pri ostalih zdravilih za aids, bo tudi truvada precej draga. Enoletno jemanje tablet naj bi stalo okoli 14.000 dolarjev (11.500 evrov). Tako da si tisti, ki bi tablete nujno potrebovali, v glavnem tega ne bodo mogli privoščiti. Vendar naj bi proizvajalec v določenih primerih spustil ceno na nekaj 100 dolarjev letno.

Organizacija AHF pa je odločitev ameriške farmacevtske administracije označila kot nepremišljeno. Poleg tega, da tablete lahko povzročajo poškodbe na ledvicah, je tu še cel kup drugih problemov. Med drugim jih skrbi, da se bodo ljudje s tabletami počutili varne in ne bi uporabljali drugih preventiv. Težava je lahko tudi v tem, da bi tablete jemali ljudje, ki so že okuženi z virusom in bi obstajala možnost, da se virus prilagodi na zdravilo.

Poleg poškodb ledvic lahko tisti, ki jih bodo jemali, pričakujejo tudi drisko, slabost, bolečine v abdomnu, glavobole in izgubo teže. Morda je na mestu vprašanje, ali ni to še ena tržna niša, ki so jo našle farmacevtske družbe, da še povečajo svoje dobičke? Po drugi strani pa bo truvada morda le pomagala ustaviti kugo 21. stoletja.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376