Moskisvet.com
Zoox robotaxi

Visoki obrati

Prihajajo avtomobili brez volana in pedalov za gas ter zavoro

E.R.
11. 06. 2024 05.00
0

Amazonov Zoox se pripravlja na javno uvedbo storitve robotaxi z vozili brez volana in stopalk za plin ter zavoro.

Avtomobili brez voznika, ki jih v celoti upravljajo računalniki, niso znanstvena fantastika. Takšna vozila, t. i. robotaksiji, so na nekaterih trgih že na voljo, a pri podjetjih, kot sta Waymo in Cruise (ta je medtem prekinil razvoj avtonomne taksi službe), gre za klasične avtomobile, ki so jih nadgradili s tehnologijo avtonomne vožnje.

S tem gumbom lahko poleti prihranite do tretjino goriva
Preberi še
S tem gumbom lahko poleti prihranite do tretjino goriva

Ko rečemo klasični avtomobili, mislimo na vozila s prednjimi sedeži, volanom, stopalko za plin in zavoro ter podobno.

A kmalu bi potnike lahko prevažal avtomobil, ki je bil že od začetka zasnovan izključno za avtonomno vožnjo in v katerem ni volana niti pedala za plin ali zavoro, temveč ga lahko upravljate le z računalnikom. Gre za avtonomna vozila Zooxa, podjetja, ki ga je Amazon prevzel pred štirimi leti in ima z njim velike načrte. Testiranje njihovih vozil že nekaj časa poteka na štirih lokacijah v ZDA – v Seattlu, San Franciscu, Foster Cityju in Las Vegasu.

Zadnje informacije kažejo, da se dan uradne uvedbe storitve bliža, ni pa znano, ali bo na vseh omenjenih lokacijah ali pa bo najprej začela z enim mestom in se glede na vtise potnikov širila naprej. Mediji ugibajo, da bi lahko storitev najprej zagnali v Las Vegasu. Zooxov načrt vključuje  tisoče teh vozil na cestah in če bi šlo vse po načrtih, bi število njihovih vozil nenehno naraščalo.

Prihaja prvi superavto, ki ga bo poganjal vodik
Preberi še
Prihaja prvi superavto, ki ga bo poganjal vodik

Poudariti je treba, da doslej ni šlo vse po načrtih in brez težav, saj so bili Zooxovi avtonomni avtomobili udeleženi v dveh prometnih nesrečah , v katerih so jih zaradi nenadnega zaviranja motorji zadeli v zadnji del vozila. V teh nesrečah ni bilo hujših poškodb, a je bilo to dovolj, da je ameriška uprava za varnost v prometu začela preiskavo Zooxa.

Vse, kar morate vedeti o hibridnih avtomobilih
Preberi še
Vse, kar morate vedeti o hibridnih avtomobilih

Glede na to, da se del prebivalcev ameriških mest še ni navadil ali prilagodil na avtonomna vozila, ki so vsaj po videzu podobna klasičnim avtomobilom, je vprašanje, kako bodo sprejeli tako nenavadno oblikovane robotaxije, ki so bili razviti izključno kot robotaxis.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: Tech Times & zimo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 479