moskisvet
VISOKI OBRATI

Mnenje strokovnjaka: ali alu platišča res niso primerna za zimo?

10.11.2019, 7:00
0
Ste kdaj opazili, da se pozimi naokoli prevaža precej manj vozil z aluminijastimi platišči, ki so vizualno precej bolj privlačna od jeklenih ''nališpanih'' z okrasnimi pokrovi? Zakaj je temu tako? Zakaj mnogo voznikov alu platišč preprosto ne preobuje v zimske gume in ali si je smiselno poleg paketa pnevmatik – če ne uporabljate celoletnih gum – omisliti tudi paket platišč. Vse to in še več izveste v nadaljevanju.

Zimske razmereso zaradi soli in peska precej bolj neusmiljene do materialov kot poletne, pomladne in jesenske. Ker so jeklena platišča cenejša, jih je manj škoda kot aluminijastih. Tu ni dileme. Kaj pa drugi argumenti, ki govorijo v prid enim ali  drugim?

PREBERI ŠE
Miti in resnice o pnevmatikah: vse, kar morate vedeti pred nakupom

Po nasvet smo se zatekli k strokovnjaku za pnevmatike Urbanu Šurku, ki z očetom Silvinom upravlja vulkanizersko podjetje in je s pnevmatikami in platišči na 'ti'. ''Z vidika potrošnika se splača vzeti komplet skupaj z dodatnimi platišči. Na dolgi rok je vse skupaj cenejše, pa tudi hitrejše kar se tiče menjave. Resda je začetni vložek večji, a če voznik planira imeti avto dlje časa, se investicija splača. Poleg tega se gume med premontažo ne raztegujejo in deformirajo, kar lahko privede do hitrejšega uničenja oz. lahko posledično pnevmatike zdržijo manj časa,'' pojasnjuje Šurk. Pa tudi pri menjavi boste privarčevali, saj bo vulkanizer opravil zgolj premontažo.

Imate pozimi aluminijasta ali ...
Imate pozimi aluminijasta ali .../ FOTO: Shutterstock

Alu platišča so za oko definitivno privlačnejša, pa ta lepota pride s ceno? ''Katera so bolj primerna – alu ali jeklena – je težko reči, saj nekih velikih razlik med njimi ni. Jeklenih je manj škoda zaradi vode, soli, peska in podobnega, prednost alu platišč pa je predvsem ta, da so vizualno lepša. So pa tudi lažja, kar pomeni manj dodatne teže za vozilo. Pa tudi za hlajenje zavor so primernejše, saj ima večina večje odprtine – a to za povprečnega voznika ne igra nobene vloge,'' pojasnjuje Šurk. Po drugi strani jeklena platišča zaradi večje teže nudijo boljši oprijem pnevmatike, ima pa lahko vozilo posledično zaradi tega daljšo zavorno pot.

... jeklena platišča?
... jeklena platišča?/ FOTO: Shutterstock

Kaj svetovati nekomu, ki kupuje alu platišča in jih želi uporabljati tudi pozimi? Na kaj je treba biti pozoren? ''V kolikor se nekdo odloči za nakup alu platišč tudi za zimo, naj preveri ali so primerna za ta letni čas. Večina tovrstnih platišč je označenih, o tem pa vas lahko pouči tudi prodajalec. Za razlika od tistih, ki niso primerne za zimo, so ta večslojno lakirana (odportnost je odvisna od kakovosti in debeline laka, op. p.) in posledično bolj vzdržljiva proti soli, vodi, koroziji in oksidaciji. V kolikor kupujemo platišča, ki niso originalna, vam je prodajalec dolžan zagotoviti tudi centrirne obročke in primerne vijake, če so ti potrebni – niso vedno.''

Vsaka izbira ima svoje prednosti, vi pa se odločite, kaj vam je pomembneje.
Vsaka izbira ima svoje prednosti, vi pa se odločite, kaj vam je pomembneje./ FOTO: Shutterstock

Kaj pa vzdrževanje? ''Priporočljivo je, da se komplet po koncu sezone očisti in opere, da speremo sol, ki je glavni krivec za to, da platišča oksidirajo, da odstopi lak ipd.,'' še pove Šurk.