Moskisvet.com
Akrapovič Full Moon - 1

Visoki obrati

Akrapovičeva ekstravaganca!

STA, N.J.
15. 12. 2014 07.03
20

Slovenski proizvajalec visokozmogljivih izpuhov Akrapovič je zbudil pozornost svetovne motoristične javnosti s promocijskim motociklom Full Moon (polna luna), ki ga je prvič predstavil prejšnji teden. Svetovni mediji, vključno z ekipo znane avtomobilistične oddaje Top Gear, futuristični izdelek opisujejo s superlativi.

Akrapovič Full Moon - 3
Akrapovič Full Moon - 3 FOTO: Arhiv proizvajalca

Promocijski dvokolesnik, ki so ga pri Akropoviču izdelali skupaj s slovensko delavnico za predelavo motociklov Dreamachine Motorcycles, je bil prvič predstavljen na razstavi Custombike Show, ki je od 5. do 7. decembra potekala v nemškem Bad Salzufelnu. Tam je vzbudil veliko pozornosti, saj so se številni specializirani svetovni mediji razpisali o motociklu "zapeljivih linij" in "neverjetnih proporcev". Akrapovičevega izdelka ni spregledala niti ekipa priljubljene avtomobilistične televizijske oddaje Top Gear, ki sicer ne skriva svoje zadržanosti do dvokolesnikov. "Pri Top Gearu običajno ne pišemo o motorjih, ampak ko slovenski mojstri izpušnih sistemov izdelajo motor z imenom Full Moon, tega ne moremo spregledati," so zapisali na spletni strani topgear.com. Posebno obliko motorja, katerega valovita karoserija je zasnovana okoli ogromnega izpuha, Top Gear opisuje z oceno, da bi takšen motor pristajal "futuristični Kruteli De Vil (iz 101 Dalmatinca) na poti v trgovino s hišnimi ljubljenčki".

Poleg unikatne karoserije se motocikel ponaša tudi s 30-palčnim sprednjim kolesom iz karbonskih vlaken in aluminija, ki je zaradi svoje oblike polne lune dal ime tudi končnemu izdelku.

Akrapovič Full Moon - 7
Akrapovič Full Moon - 7 FOTO: Arhiv proizvajalca

Posebneža so opazili tudi pri ameriški motoristični reviji Bold Ride, ki se navdušuje nad pristopom do oblikovanja motocikla, začetega pri izpuhu. "Akrapovič dokazuje, da se da začeti tudi s konca," ocenjujejo.

Tako Top Gear kot Bold Ride izpostavljata tudi tehnične specifikacije dvokolesnika, še posebej agregat S&S Knucklehead V-Twin s prostornino 1524 kubičnih centimetrov ter avtomatiziran hidravlični sistem, s katerim motocikel prosto stoji in zato ne potrebuje stojala.

Za izdelavo celotnega motorja - vključno z ročno izdelano karoserijo, za katerega so navdih dobili v ročno izdelanih prestižnih maloserijskih limuzinah - je podjetje iz Ivančne Gorice porabilo 800 delovnih ur, so sporočili iz Akrapoviča. Motocikel sicer poganja agregat S&S Knucklehead s prostornino 1524-kubičnih centimetrov in se oglaša prek para posebno zanj izdelanega izpušnega sistema Akrapovič. "Okvir in karoserijski deli so v celoti izdelani iz pločevine ter so nadgradnja paru izpušnih sistemov. Karoserija je tako del izpušnega sistema, je njegov integralni del, zato je celotni motocikel pravzaprav izpušni sistem," še navajajo pri Akrapoviču. "Novost je kompozitni zavorni kolut, ki ga v teh dimenzijah na motociklih tudi še ni bilo mogoče videti. Upravljanje je popolnoma avtomatizirano, kar omogoča izvedbo minimalističnih rešitev na krmilu, brez vidnih napeljav, ki so sicer nujne za funkcioniranje motocikla. Parkiran lahko prosto stoji, to mu omogoča hidravlično vzmetenje. Motocikel je torej edinstven v vseh pogledih."
 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369