Moskisvet.com
Letalski sedeži

Visoki obrati

50 odtenkov modre: zakaj so letalski sedeži modre barve?

A.P.
02. 01. 2020 07.00
1

Čeprav se letalske družbe med seboj razlikujejo in na letalih ponujajo drugačne storitve in drugačno stopnjo udobja, so nekatere stvari na vseh letalih vedno iste. Hrana večinoma ni pretirano okusna (kar je, roko na srce, tudi posledica nadmorske višine), stranišča so utesnjena in tudi letalski sedeži, z izjemo tistih v poslovnem in prvem razredu, ne ponujajo pretiranega udobja. Poleg tega ste morda opazili še eno stvari, ki se ponavlja na skoraj vseh letalih – barva letalski sedežev.

Če med fotografijami na Googlu iščete letalske sedeže, boste naleteli na precej dolgočasen prizor. Večina fotografij bo skoraj identičnih, vsaj kar se tiče barv. Bela kabina in modri letalski sedeži. Modra barva je zaščitni znak letalskih sedežev, pa najsi bodo ti iz blaga ali usnja in najsi gre za letalsko družbo Ryanair, British Airways ali American Airlines, ki je največji letalski prevoznik na svetu. Vsa ta letala si delijo modro barvo sedežev oz. odtenek modre tkanine oz. usnja.

Izbira modre barve je pomembna ne le s praktičnega, pač pa tudi psihološkega vidika.
Izbira modre barve je pomembna ne le s praktičnega, pač pa tudi psihološkega vidika. FOTO: Shutterstock

Izbira modre barve seveda ni naključje, saj je praktična, k izbiri pa je botrovala tudi psihologija. Psihologija barv je priznana veda in ne le, da nam barve pomagajo, da se izrazimo, z njimi tudi komuniciramo ter spreminjamo svoje počutje in okolico. Barve vplivajo na naša čustva, vedenje in razpoloženje.

Zakaj so vsa potniška letala bela?
Preberi še
Zakaj so vsa potniška letala bela?

Čeprav ima lahko ena barva na različne ljudi različen učinek, obstajajo splošna pravila o vplivu barv na človeške možgane. Modro barvo tako povezujemo z občutki globine, spokojnosti, zvestobe, zbranosti, refleksije in neskončnosti, simbolizira pa modrost, odprtost, upanje, poduhovljenost in stremenje k nečemu višjemu.

Tipičen prizor, ki je enak skoraj vsem letalom.
Tipičen prizor, ki je enak skoraj vsem letalom. FOTO: Shutterstock

Gre za konzervativno in korporativno barvo – v korporativnem svetu modra simbolizira varnost in zanesljivost – trend modre barve pa je bil uveden že pred več desetletji in se obdržal vse do danes. Letalske družbe izbirajo različne odtenke modre, a se pretežno držijo pastelnega, medtem ko nekateri cenovno ugodnejši ponudniki stavijo na bolj intenzivno modro.

Zakaj bi morali na dolgo pot z letalom s seboj vedno vzeti teniško žogico?
Preberi še
Zakaj bi morali na dolgo pot z letalom s seboj vedno vzeti teniško žogico?

Poleg psihološkega učinka in ustvarjanja prijetnega ambienta ima modra barva tudi praktično vrednost. Sedeži odeti v to barvo namreč najlažje ostanejo čisti oz. vsaj najdlje ustvarjajo videz, da so. Modra omogoča, da se madeži in packe praktično zlijejo s tkanino in tako dobro, kot to uspeva modri, ne uspeva nobeni drugi barvi. Seveda imajo nekatere letalske družbe tudi druge barve sedežev, kot na primer Virgin Atlantic, kjer so ti rdeči, a modra kljub temu ostaja glavna izbira večine.

Tkanina ali usnje, modra je barva, na katero stavi večina.
Tkanina ali usnje, modra je barva, na katero stavi večina. FOTO: Shutterstock
Izpoved VIP stevardese na zasebnih letalih
Preberi še
Izpoved VIP stevardese na zasebnih letalih
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376