VISOKI OBRATI

Pet napak, ki jih vozniki delamo pozimi: od ročne zavore in bunde do goriva

M.S.
27.12.2021, 5:00
0
Zima za voznike prinaša številne izzive. Za avto lahko pozimi veliko naredimo že večer prej, da nas zjutraj ne pričakajo nevšečnosti, ki jih s seboj prinašata mraz in sneg – stekla lahko zaščitimo z odejo ali pregrinjalom, ki diha, da nam zjutraj ni treba s strgalom za led čistiti stekla in ogledal. Med nepogrešljive zimske dodatke za avto poleg strgala sodijo še metlica za čiščenje snega, rezervno zimsko čistilo za stekla, zložljiva lopata in razpršilo za odmrzovanje. Prav tako naj ima vaš avto vedno dovolj goriva. Rezervoar naj bo napolnjen vsaj do tretjine.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Pozimi morajo biti vozniki na nekatere stvari toliko bolj pozorni, saj v nasprotnem primeru lahko prihaja do napak, ki se jih mnogi niti ne zavedajo, spoznanje pa je lahko precej drago. Predstavljamo pet pogostih napak, ki jih vozniki delajo pozimi.

Brez zimske tekočine se pozimi ne odpravljajte na pot.
Brez zimske tekočine se pozimi ne odpravljajte na pot./ FOTO: Dreamstime

PREBERI ŠE
Ogrevani sedeži v avtomobilu – skrita nevarnost za moško plodnost in denarnico

Zimska tekočina za vetrobransko steklo

Zimska tekočina za stekla je v luči varnosti pozimi nujna kot olje za motor. Nekateri sicer nalijejo kar vodo ali pa tekočino za steklo razredčijo z vodo. Takšna tekočina se bo med vožnjo resda segrela in pritekla na površino, a če bo zunaj res mraz, bo takoj zmrznila in onemogočila najdaljno varno vožnjo.

PREBERI ŠE
Raketa v elegantni (pre)obleki

Ročna zavora

Čeprav ima večina novih avtomobilov elektronsko ročno zavoro in je njeno upravljanje prevzelo vozilo samo, pa imajo mnogi vozniki še vedno klasično ročno zavoro. Ta lahko pozimi zmrzne in avto posledično ne more voziti. V tem primeru moramo sprostiti vzvode na kolesih, kar pa je za voznika običajno prezahtevno opravilo. Če uporabimo silo, lahko avto poškodujemo, kar vodi v dodatne stroške. Pri rednem vzdrževanju s tem sicer ne bi smeli imeti težav. Pri starejših vozilih do tega lahko pride, ker so načete zaščitne gumice žične potege. Za avtomobile z elektronsko ročno zavoro bojazen ni tako velika, a lahko pride do enakih težav. Po sprostitvi zamrznjene zavore je treba čim prej obiskati mehanika, da ugotovi vzrok – najpogostejši je vdor vlage v bovden žične potege.

PREBERI ŠE
Super triki in nasveti, ki bi jih moral poznati vsak voznik

Pozimi je ročno zavoro običajno treba malo bolj zategniti. Zakaj? Ker zaradi mraza in povečanega trenja med vzvodi in potegami pride v prenosu sile z ročice do zavornih čeljusti do izgub.

Polna zimska oprema

Če mora imeti vaš jekleni konjiček polno zimsko opremo, AMZS opozarja voznike, naj med vožnjo ne nosijo debele bunde ali plašča, saj to otežuje gibanje, zato jih pred vožnjo slecite. Prav tako ne nosite rokavic, če te niso izdelane posebej za vožnjo, saj ne boste imeli primernega oprijema volanskega obroča. Ste vedeli, da v bundo oblečenega otroka varnostni pas ne more pravilno zadržati v otroškem sedežu, če pride do trka? To velja tudi za odrasle potnike. Izogibajte se tudi vožnji v zimskih čevljih z debelim podplatom, saj v njih težko ocenimo silo na pedalu, pa tudi s pedala radi hitro zdrsnejo.

Debele bunde otežujejo gibanje.
Debele bunde otežujejo gibanje./ FOTO: Dreamestime

PREBERI ŠE
Kako učinkovito odstraniti led z avtomobila?

Klimatska naprava

Večina voznikov meni, da klimatska naprava pozimi nima svoje vrednosti, saj za gretje poskrbi običajno gretje. Z neuporabo klimatske naprave pozimi pa lahko tej celo škodujemo. Kompresor klimatske naprave se med delovanjem maže z oljem, ki se nabere v spodnjem delu, če dlje časa klima ne deluje. Ob vnovičnem zagonu po daljšem času zato nekaj sekund deluje na suho, kar lahko vpliva na njeno trajnost. Brez delovanja klimatske naprave je zrak v kabini bolj vlažen, saj klima ne le hladi zrak, ampak ga tudi suši. Klima s seboj sicer prinaša večjo porabo goriva, čeravno klimatske naprave postajajo vse bolj gospodarne. Z uporabo klim se bodo šipe pozimi manj rosile, prav tako se bo na račun klime motor segrel prej, saj kompresor poveča obremenitev motorja, ki se bo tako hitreje segrel na delovno temperaturo. Pri električnih vozilih, pri katerih nizke temperature vplivajo na doseg baterije, to ogrejte tako, da vklopite gretje sedežev ali volana, ki sta manj potratna od klime. Klimo je smiselno uporabljati pozimi tudi zato, ker ta po daljšem mirovanju v prostor spusti neprijeten vonj. Zaradi redne uporabe se bo zmanjšal razvoj bakterij in tvorba neprijetnih vonjev.

Uporabljajte klimo tudi pozimi.
Uporabljajte klimo tudi pozimi./ FOTO: Dreamstime

PREBERI ŠE
Toliko ur smo Slovenci letos izgubili v gnečah na cestah

Pravilna izbira goriva

Ni vseeno, katero gorivo točite pozimi. Sploh, ko gre za dizelsko, ki je v zimskih mesecih bolj ranljivo. Mraz lahko privede do težav z vžigom in delovanjem motorja. Dizelska goriva so namreč občutljiva na mraz (krivec je parafin), zato imajo zimske različice različne aditive. Ti med drugim preprečujejo izločanje kristalov parafina (voska). Pri nizkih temperaturah se namreč lahko v dizelskem gorivu pojavijo tovrstni kristali, kar se najprej odrazi v povečani motnosti goriva, ki lahko v končni fazi, ko velikost kristalov narašča in preseže velikost odprtin na filtrih, zamaši filter za gorivo, kar prekine dotok goriva do motorja. Zato je treba izbirati dizelska goriva z izjemno nizkimi vrednostmi motnišča, to je temperature, ko se začnejo tvoriti parafinski kristali. Prav tako mora imeti nizke vrednosti filtrirnosti CFPP. V Sloveniji je zakonsko določeno, da mora dizelsko gorivo zdržati vsaj do temperature -20 stopinj Celzija, kar pa se v praksi pogosto ne izkaže za dovolj zanesljivo.

Ni vseeno, katero gorivo pozimi natočite v rezervoar.
Ni vseeno, katero gorivo pozimi natočite v rezervoar./ FOTO: POP TV

PREBERI ŠE
Nakup rabljenega avtomobila: to svetuje strokovnjak za izbiro in nakup avta

Precenjeno znanje

Mnogi vozniki pozimi, ko na cesti vladajo težje razmere, precenijo svoje sposobnosti in znanje ter zmožnosti vozila – tu mislimo predvsem na voznike avtomobilov na štirikolesni pogon, ki sistemu pogosto dajejo preveliko potuho. Tovrsten pogon resda pripomore k boljšemu speljevanju in boljši legi, a pri odločnem zaviranju ste domala na istem kot ostali. Da med vožnjo ne boste postali zaspani, temperaturo nastavite na 21 ali 22 stopinj Celzija.

PREBERI ŠE
Kako voziti po snegu? Osvojite zakonitosti in specifike vožnje v snegu!