Moskisvet.com
Citroen C4

Visoki obrati

Elektrika v praksi: to zmore ta Francoz

Volan
29. 07. 2021 06.00
0

Pri preverjanju porabe električnega avtomobila je seveda treba najprej napolniti baterijo do onemoglosti, nato pa se lahko podaš na pot. Za razliko od klasičnih avtomobilov pri električnem točno veš, koliko odstotkov energije je na voljo.

Tokrat nas je zanimalo, koliko kilometrov lahko prevozimo v praksi, preden se baterija izprazni. V primeru citroëna ë-C4 baterija pogoltne 50 kWh elektrike, elektromotor pa proizvede okroglih 100 kW moči, torej 136 'konjev'. Med testom ga namenoma nismo priganjali, smo se pa najprej nekajkrat zapeljali po Kranju in nato nadaljevali pot po podeželju do Železnikov in nazaj. Nismo pozabili niti na avtocesto, kjer je poraba jasno največja, na voljo pa so tudi hitre polnilnice, če bo nastala potreba po polnjenju baterije.

Preverili smo, koliko kilometrov lahko prevozimo v praksi, preden se baterija izprazni.
Preverili smo, koliko kilometrov lahko prevozimo v praksi, preden se baterija izprazni. FOTO: Volan
Pozor! Zaradi te avtomobilske posebnosti je zapeljal v jarek.
Preberi še
Pozor! Zaradi te avtomobilske posebnosti je zapeljal v jarek.

Mnogi pravijo, da so bili včasih citroëni udobni, zdaj pa niso več. Mogoče mali C3 res ni tako udoben kot včasih spaček, C4 pa je bistveno bolj. Podvozje prav lepo požira ceste in izkazalo se je na tlakovanih cestah v Kranju. V mestu pride precej prav še preglednost avta, le nazaj se vidi malo slabše, ker je šipa deljena. C4 z okretnostjo nima težav, zato smo se po nekaterih kranjskih ulicah zapeljali tudi petkrat, skupno pa prevozili 11 kilometrov pri povprečni porabi 22,6 kWh.

Je lahko 300 »kubikov« dovolj avanturističnih?
Preberi še
Je lahko 300 »kubikov« dovolj avanturističnih?

Na odprti cesti je bila vožnja bolj tekoča, elektromotor z močjo 100 kilovatov pa se je izkazal za povsem zadostnega, ker za razliko od klasičnega motorja s podobno močjo elektromotor požene takoj z vso močjo, ko pritisnete na stopalko. Niti se ne pozna, da je pod avtomobilom težka baterija, ker je težišče nižje, kar je za samo lego precej dobro. To se pozna tudi med ovinki, kjer je prijeten. Pot do Železnikov se seveda dviga, vendar se v obratno smer spušča, ker je mogoče nekaj energije v baterijo povrniti z regeneracijo zavorne moči. Podeželje je od baterije zahtevalo 17,5 kWh na 100 prevoženih kilometrov, v bateriji pa je ostalo dovolj energije za naslednjih 170 kilometrov dosega.

Podeželje je od baterije zahtevalo 17,5 kWh na 100 prevoženih kilometrov.
Podeželje je od baterije zahtevalo 17,5 kWh na 100 prevoženih kilometrov. FOTO: Volan

Zadnji del poti po avtocesti je potekal od Kranja do Ivančne Gorice in nazaj do Ljubljane, torej skupno malo manj kot 100 kilometrov, na cilju pa je ostalo v bateriji še toliko elektronov, da bi lahko prevozili 16 kilometrov. Skupno smo prevozili malo manj kot 200 kilometrov, 11 mestnih, slabih 80 po podeželju in ostalo avtocesta, povprečno pa je električni ë-C4 porabil 18,9 kWh elektrike na 100 prevoženih kilometrov. Za večino je doseg torej povsem zadosten.

Nenavadna nesreča: kdo je kriv ?
Preberi še
Nenavadna nesreča: kdo je kriv ?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342