Moskisvet.com
Citroen C4

Visoki obrati

Pozor! Zaradi te avtomobilske posebnosti je zapeljal v jarek.

Volan
23. 07. 2021 06.00
1

Citroën C4 je imel včasih volan, pri katerem je ob vrtenju osrednji del ostal pri miru in se je zavrtel samo obroč, ki si ga držal z rokama. Na eni od predstavitev je neki tuj novinar zato zapeljal v jarek.

Volan je namreč obrnil in ni mu bilo jasno, zakaj je bil še vedno obrnjen naravnost. To je že prvi dokaz, da je C4 posebnež – različne generacije z različnimi stvarmi, vedno precej posrečenimi. Novi izstopa že z obliko samo, ki je res "odpiljena". Že navaden precej bode v oči, električni pa sploh izstopa. To smo že kdaj rekli za kakšen avto, ampak pri novem C4 se spet zdi, da se ga je kak mojster lotil s katano.

Poznate pravo funkcijo gumba za notranje kroženje zraka?
Preberi še
Poznate pravo funkcijo gumba za notranje kroženje zraka?

Pri električnem Ë-C4 vas verjetno najbolj zanima, kako velika je baterija in koliko lahko prevozite med polnjenji, to, kar je pri električnih vozilih tako ali tako najpomembnejše. Baterijski sklop pogoltne 50 kWh elektrike, na testiranjih WLTP pa so lahko s polno baterijo prevozili okoli 350 kilometrov. Takšen doseg boste lahko dosegli tudi v praksi – vsaj 300 kilometrov brez težav, kar bomo preverili kmalu.

Baterijski sklop pogoltne 50 kWh elektrike, na testiranjih WLTP pa so lahko s polno baterijo prevozili okoli 350 kilometrov.
Baterijski sklop pogoltne 50 kWh elektrike, na testiranjih WLTP pa so lahko s polno baterijo prevozili okoli 350 kilometrov. FOTO: Volan

Na voljo so trije različni načini vožnje, kar je pri električnih avtomobilih precej pogosto, in sicer normal, eco in sport. Eco je namenjen varčevanju, zato je takrat moči malo manj, da baterija manj trpi, sport pa doseže ravno obratno – poskrbi za "polni šus", ki ga zmore 100-kilovatni motor. Če se zdi komu 136 ’konjičkov’ moči premalo, pozablja, da gre za elektromotor, ki svojih 260 Nm navora odda vedno in v vsakem trenutku, zato so pospeševanja precej dinamična in lepo nabira hitrost.

Na voljo so trije različni načini vožnje, kar je pri električnih avtomobilih precej pogosto, in sicer normal, eco in sport.
Na voljo so trije različni načini vožnje, kar je pri električnih avtomobilih precej pogosto, in sicer normal, eco in sport. FOTO: Volan
Volk v ovčji koži
Preberi še
Volk v ovčji koži

Če bi imel vgrajen polnilnik moč 1 kW, bi bil takšen Ë-C4 precej neuporaben, zato je serijski polnilnik 7,4-kilovatni, kar pomeni, da boste baterijo na hitri hišni ali javni polnilnici polnili okoli 7 ur in pol. Sami priporočamo doplačilo za 11-kilovatni polnilnik, da bo baterija polna v petih urah. Za električni avto si danes, ko je avtomobilov, ki izkoriščajo elektrone, kar veliko, skoraj morate omisliti domačo polnilnico, ker avta pač ne boste polnili več kot 20 ur pri navadni vtičnici. Seveda je mogoče baterijo polniti tudi na hitrih polnilnicah z močjo 100 kW – v tem primeru se bo za 80 odstotkov napolnila v pol ure, garancija baterijskega sklopa pa traja osem let oziroma 160.000 prevoženih kilometrov. Tudi po tem času pa bi morala še vedno sprejeti do 70 odstotkov kapacitete, torej 35 kWh.

Porsche taycan turbo: adrenalinski park na kolesih
Preberi še
Porsche taycan turbo: adrenalinski park na kolesih

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369