Moskisvet.com
Preverjanje globine profila s kovancem

Varni v prometu

Od danes obvezna zimska oprema! Je vaš avto pripravljen na zimo?

STA, M.S.
15. 11. 2023 07.00
0

Od 15. novembra do 15. marca je v Sloveniji obvezna zimska oprema na vseh motornih vozilih, torej zimske pnevmatike ali letne pnevmatike s snežnimi verigami. V prihodnjih mesecih promet prinaša več tveganj, zato je priprava vozila nujna. Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, so sporočili iz agencije za varnost prometa (AVP).

Globina profila zimskih pnevmatik ne sme biti manjša od treh milimetrov. Po navedbah AVP lahko globino pnevmatike preverimo z ustreznim merilnikom ali s kovancem za en evro, saj je zlati rob kovanca širok tri milimetre.

Hramba gum: kako pravilno shraniti pnevmatike doma?
Preberi še
Hramba gum: kako pravilno shraniti pnevmatike doma?

AVP poudarja, da so pnevmatike edini stični del vozila s cestiščem, zato je treba poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Poletne pnevmatike namreč ne omogočajo optimalnega oprijema cestišča, kar je še posebej izraženo ob nižjih temperaturah in na spolzkem cestišču. Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke, opozarja agencija.

Če pnevmatie menjati sami, je vsake dve leti dobro obiskati vulkanizerja, da opravi pregled gum in podvozja.
Če pnevmatie menjati sami, je vsake dve leti dobro obiskati vulkanizerja, da opravi pregled gum in podvozja. FOTO: Shutterstock
Brez verig ste obtičali v snegu – kaj zdaj?
Preberi še
Brez verig ste obtičali v snegu – kaj zdaj?

Pospeševanje, zavijanje in zaviranje z vozilom je v veliki meri odvisno od oprijema pnevmatik z voziščem, zato morajo vozniki motornih vozil zagotoviti, da so pnevmatike v dobrem stanju ter pravilno napolnjene po priporočilih proizvajalca. Snežne verige na letnih ali zimskih pnevmatikah pa omogočajo najboljši prijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje. Če so potrebne oziroma obvezne, morajo biti verige na pogonskih kolesih.

Tako se lahko pozimi vozite brez zimskih gum in se izognete kazni
Preberi še
Tako se lahko pozimi vozite brez zimskih gum in se izognete kazni

V zimskem oziroma jesenskem času je priporočljiva tudi večja varnostna razdalja. Pomembno je tudi zagotoviti zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešca ali kolesarja. Pri tem AVP
poudarja pazljivost, da vozniki motornih vozil pešcev ali kolesarjev ne poškropijo s snežno brozgo ali vodo, ki zastaja na vozišču.

Mnenje strokovnjaka: ali alu platišča res niso primerna za zimo?
Preberi še
Mnenje strokovnjaka: ali alu platišča res niso primerna za zimo?

Ker je brezhibno delovanje zavor nujno za varno vožnjo, agencija svetuje tudi redno preverjanje nivoja zavorne tekočine, ki naj jo vozniki zamenjajo najmanj vsaki dve leti, so poudarili na Agenciji za varnost prometa. Pomembno je tudi, da so žarometi čisti in da delujejo brezhibno, prav tako morajo vozniki pred vožnjo dobro očistiti stekla in tudi led in sneg z vozila. Vozniki naj pred ohladitvami preverijo tudi, ali imajo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki ob uporabi preprečuje zmrzovanje stekla, so navedli na spletni strani.

Kako pravilno namestiti snežne verige na gumo?
Preberi še
Kako pravilno namestiti snežne verige na gumo?

V primeru, da voznik za svoje vozilo ni zagotovil predpisane zimske opremo v obdobju, ko je ta obvezna, ga policija lahko kaznuje s predpisano globo 40 evrov. Policisti lahko voznika z višjo globo kaznujejo tudi, če na primer ne očisti motornega vozila tako, da na njem ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme ali če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje ali omejuje promet na določenem delu ceste, lahko policisti voznika kaznujejo s 1000 evri globe.

Kako se odzvati, ko začne vozilo zanašati na poledeleni cesti ali snegu?
Preberi še
Kako se odzvati, ko začne vozilo zanašati na poledeleni cesti ali snegu?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 306