VARNI V PROMETU

Vožnja v napačno smer: to morate storiti, če srečate vozilo, ki vozi v napačno smer

M.S.
17.06.2022, 5:00
0
Vožnja v napačno smer na avtocesti je izjemno nevarna in ena največjih napak, ki jih lahko storite na avtocesti. Zaradi visokih hitrosti ima pogosto tragični izid. Vožnja v napačno smer je posledica hudih napak voznikov, ki ne upoštevajo ali pa spregledajo prometno signalizacijo in na avtocesto zapeljejo v napačno smer.

Družba za avtoceste Republike Slovenije (Dars) je objavila svež kolaž posnetkov vožnje v napačno smer na slovenskih avtocestah (glej spodaj), ki priča o nevarnem početju voznikov na slovenskih avtocestah in avtocestnih priključkih.

PREBERI ŠE
Poznate pomen rumenih stebričkov ob cesti?

Kot navaja Dars, je najbolj pogosta reakcija voznikov, ki srečajo vozilo, ki vozi v napačno smer, da svoje vozilo ustavijo, kar pa ni najboljša rešitev. Voženj v napačno smer je vsako leto veliko. Leta 2021 je operativno-komunikacijski center policije prejel 97 obvestil o vožji v napačno smer, leta 2020 98, leta 2019 jih je bilo 104, leto pred tem pa 160. Najpogosteje gre pri vožnji v napačno smer za neko vrst zmedenosti, pri kateri voznik ne zazna prometne signalizacije in dogajanja okolo sebe.

Vožnja v napačno smer je smrto nevarna.
Vožnja v napačno smer je smrto nevarna./ FOTO: Shutterstock

PREBERI ŠE
Čemu služijo modri odsevniki na obcestnih količkih?

Kako ukrepati, ko se pred nami pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer?

Velika verjetnost je, da bo vozilo, ki vozi v napačno smer, vozilo po desni strani vozišča, torej na vaši levi. V trenutko, ko takšno vozilo zagledate, se s prehitevalnega pasu varno umaknite na odstavni pas in vklopite vse štiri utripalke, da na nevarnost opozorite tudi druge voznike. Če ste o vozniku, ki vozi v napačno smer slišali po radiu in je na vašem odseku, preventivno zmanjšajte hitrost in ohranjajte varnostno razdaljo med vozili ter vozite po voznem ali celo odstavnem pasu. Zavijte na prvo počivališe in počakajte, da nevarnost mine.

PREBERI ŠE
Pred 50 leti smo v Sloveniji dobili prvo avtocesto, ki je sprožila cestno afero

Če menite, da dogodek še ni prijavljen, pokličite policijo (113) ali prometno-informacijski center za državne cesta (PIC) na 1970, lahko tudi s pomočjo obcestnega telefona SOS (oranžni stebriček), ki natančno določi vašo lokacijo. To storite, ko je varno oz. ko se zavarujte. Skušajte ohraniti mirno kri.

Zadnji dve leti v napačno smer voznik na slovenskih cestah zapelje enkrat na slabe štiri dni.
Zadnji dve leti v napačno smer voznik na slovenskih cestah zapelje enkrat na slabe štiri dni./ FOTO: Dars

Vožnja v napačno smer je zelo nevarna. Kako ravnati, če se vam približuje vozilo, ki vozi v napačno smer? Ohranite mirno kri. Zmanjšajte hitrost. Vklopite vse štiri smerne utripalke. Vozilu se umaknite. Dogodek prijavite na 113 ali 1970, navaja Dars.

Kako storiti, če sami vozimo v napačno smer in smo spoznali svojo napako?

Če ugotovite, da na avtocesti vozite v napačno smer – kazen za ta smrtno nevaren prekršek, s katerim ogrozimo sebe in druge, je najmanj 1.200 evrov in 18 kazenskih točk oz. odvzem vozniškega dovoljenja – vozilo nemudoma ustavite na odstavnem pasu ali ob cesti in vklopite vse štiri utripalke. Če izstopite iz vozila, si prej nadenite svetlobno oblačilo (varnostni brezrokavnik) in se umaknite za varnostno ograjo. Nikar ne vozite vzvratno ali se vračajte po avtocestnem priključku/izvozu po katerem ste nepravilno zapeljali nanjo. Prav tako ne smete obračati vozila in peljati čez vozne pasove. Za nadaljne korake pokličite pomoč. Vozilo bo odstranjeno po t.i. kriterju ''ovira na cesti''. Policija bo ustrezno zavarovala kraj in ''zrežirala'' reševanje.

PREBERI ŠE
Kaj storiti, ko vaš avto obstane sredi avtoceste?

Kritične točke, kjer se napogosteje začne vožnja v napačno smer so priključki na avtocesto, počivališča, nivojska križišča med avtocestnim priključkom in nadrejeno cesto, kot tudi odseki avtoceste, kjer ni ločevalne ograje. Najpogosteje se na napačni strani znajdejo starejši od 65 let, pa tudi mladi vozniki.

PREBERI ŠE
Dars objavil 'cvetke' s slovenskih avtocest

Žal je vožnja v napačno smer pogost pojav, s katerim se Dars na avtocestnem omrežju po novem ''bori'' tudi s 3D talnimi oznakami, o katerih si lahko več preberete TU.

PREBERI ŠE
To je pomen novih 3D talnih označb na slovenskih cestah

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

PREBERI ŠE
Tako je videti prvi 3D-prehod za pešce v Sloveniji