Moskisvet.com
Zastoj na primorski avtocesti

Varni v prometu

Tu vam vrnejo denar za cestnino, če zaradi del na cesti zamudite v službo

M.S.
08. 06. 2022 05.00
0

Vzdrževanje cest običajno sabo potegne zastoje, zaradi katerih marsikdo zamudi v službo. Za vse te čez mejo čaka malo tolažbe.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

V Italiji voznikov, ki se jim pot zaradi vzdrževalnih dela nenadejano podaljša, povrnejo del plačane cestnine (v Italiji namesto vinjetnega sistema pobirajo cestnino). Največji italijanski upravljalec avtocest Autostrade per l'Italia (ASPI), ki upravlja z več kot 3.000 kilometrov cest v naši zahodni sosedi, je bil po tem, ko je moral lansko leto plačati pet milijonov evro kazni, ker višino cestnin ni prilagodil za dolge zastoje in potovalne zamude, primoran poiskati rešitev. Z zagonskim podjetjem za napredno digitano mobilnost Free to X so razvili aplikacijo, s pomočjo katere je v primeru zamude zaradi del na cesti lastniku vozila samodejno in brez pošiljanja zahtevkov povrnjen del cestnine (do povračila je voznik neupravičen, če so zastoji posledice nasreče ali povečanega prometa). Sistem Tudor, ki se uporablja predvsem za sekcijsko merjenje hitrosti in kaznovanje prehitrih voznikov, bo meril čas, ki ga bodo vozniki prebili na določenenem odseku avtoceste in v primeru, da se na določeni sekciji izvajajo dela na cesti in je nastal zastoj, bodo vozniki dobili vrnjen del zneska cestnine.

Autostrade per l'Italia je v preteklosti vrnila že več kot poltretji milijon evrov.
Autostrade per l'Italia je v preteklosti vrnila že več kot poltretji milijon evrov. FOTO: AP
Tako bo Dars že kmalu lovil tiste s pretežko nogo
Preberi še
Tako bo Dars že kmalu lovil tiste s pretežko nogo

Za kakšno višino povrnjene cestnine gre (povrnejo od 5 do 100 odstotkov cestnine), je odvisno od zamude in razdalje, ki jo voznik opravi in to ne glede na to ali je bilo plačilo izvedeno s predplačniško kartico (uporabniko Telepassa je bil do zdaj znižan račun samodejno) ali gotovino, za kar pa bo moral imeti voznik shranjen račun. Če se na 100-kilometrskem odseku voznik zamudi 45 minut, mu je cestina v celoti povrnjena, prav tako, če se za vsaj 15 minut zamudi na 29-kilometrski razdalji. Prehodnost določene sekcije je izračunana na povprečno hitrost 70 km/h za tovorna in 100 km/h za oseba vozila.

V Italiji vam v primeru zamude vrnejo denar.
V Italiji vam v primeru zamude vrnejo denar. FOTO: FreeToX
To je smrt za avto, a to počnemo vsi vozniki
Preberi še
To je smrt za avto, a to počnemo vsi vozniki

Vračilo denarja zaradi zamude na račun vzdrževalnih del je že nekaj let praksa v Italiji. ASPI je v zadnjih letih namenil pribl. 250 milijonov evrov za povračilo denarja voznikom, ki so jih na njihovih cestah zadržala vzdrževalna dela oz. delo na cesti.

Kdo so najbolj nadležni sopotniki v avtu?
Preberi še
Kdo so najbolj nadležni sopotniki v avtu?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369