VARNI V PROMETU

Tako preverite, če je vaša e-vinjeta še veljavna

M.S.
01.12.2022, 5:00
0
Ko je prišel december, je vedno znova oživela zgodba o vinjetah. Zdaj temu ni več tako. Zakaj? Mineva namreč leto dni od uvedbe elektronskih vinjet. Za razliko od pretekle prakse je zdaj pot do nove vinjete precej lažja in ni več vezana na koledarsko leto.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

PREBERI ŠE
To morate storiti, če vam ukradejo registrsko tablico

Če smo nekoč na vetrobranska stekla vinjete lepili, jih danes te nič več ne kazijo, saj smo lanskega 1. decembra v Sloveniji vpeljali elektronske vinjete (e-vinjete). Te, za razliko od prejšnjega sistema, niso več vezane na koledarsko leto – pred tem je letna vinjeta veljala od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja naslednjega leta – ampak so veljavne eno leto oz. določen čas (polletna, mesečna, tedenska) od izbranega datuma – primer: letna vinjeta z izbranim datumom 12. februar 2022 je veljala do vključno 12. februarja 2023. 1. decembra 2022 je elektronsko vinjeto kupilo šest tisoč latnikov vozil, kar pomeni, da so ti že morali kupiti nove, sicer bodo od jutri v prekršku med vožnjo po avtocestah in ljubljanski obvoznici. Voznikov, ki so že decembra kupili e-vinjeto, je sicer krepko prek 70 tisoč. Vse vrste e-vinjet je sicer mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Tudi tako pristojni preverjajo, ali uporabljate e-vinjeto.
Tudi tako pristojni preverjajo, ali uporabljate e-vinjeto.FOTO: Facebook

PREBERI ŠE
Kaj meri ta nenavadna škatla ob cesti?

Veljavnost e-vinjete lahko preverite na računu oz. potrdilu, ki ste ga prejeli ob nakupu (bodisi v fizični ali pdf obliki). V primeru, da ste nakup opravili preko spleta in se registrirali, imate e-vinjetni račun. Tega lahko ustvarijo tudi tisti, ki so vinjeto kupili na Darsovem prodajnem mestu, na bencinski črpalki ali drugje, in sicer tako, da vnesejo serijsko številko vinjete. To je koristno zato, ker si lahko nastavite opomnike o poteku veljavnosti, ki ga brezplačno prejmete preko SMS ali na e-pošto. Sistem vas bo brezplačno obvestil o poteku veljavnosti vinjete, o začetku veljavnosti in pošiljal druga pomembna obvestila o e-vinjetah.

PREBERI ŠE
Zakaj se volan med vožnjo trese?

Na to, da je vaša vinjeta še veljavna, vas bo opozoril tudi sam sistem nakupa, če boste želeli kupiti novo in bo stara še veljavna, seveda v primeru, da pravilno vnesete podatke o registrski označbi. Sistem vas bo še pred spletnim nakupom opozoril in vam serviral datum veljavnosti aktualne e-vinjete.

PREBERI ŠE
Miti in resnice o pnevmatikah: vse, kar morate vedeti pred nakupom

Cene za e-vinjete ostajajo enake, in sicer letna vinjeta za cestninski razred 2A (v ta razred sodi večina osebnih vozil, tudi športni terenci in pick-upi) še naprej stane 110 evro, mesečna 30 in tedenska 15 evrov.

PREBERI ŠE
Dars s posnetkom 'grozljivk' z naših cest vas bo streznil