Moskisvet.com
Megla

Varni v prometu

Kdaj lahko uporabljamo meglenke?

M.S.
04. 11. 2022 05.00
7

V megli, ki na voznike preži predvsem v jesenskem in zimskem času, se najhujše nesreče zgodijo na avtocesti, kjer so hitrosti visoke oz. višje.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Ko vidljivost pade pod 50 metrov, je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena na 50 km/h.

Megla se je najbolj pogosto pojavlja v jutranjih in večernih urah, še dodatno pa je nevarna, ko se pojavi v pasovih oz. nenadoma. Vremenskim razmeram je treba prilagoditi hitrost vožnje in varnostno razdaljo. Vozilo pred nami je treba držati na razdalji, da še vidimo zadnje luči. V takih situacijah ne smemo naglo zavirati, spreminjati smeri in drzno prehitevati, saj s tem ogrožamo sebe in druge. Takoj, ko pridemo v območje megle, zmanjšamo hitrost in jo prilagodimo razmeram.

V megli je vidljivost močno zmanjšana, zato moramo vožnjo prilagoditi razmeram.
V megli je vidljivost močno zmanjšana, zato moramo vožnjo prilagoditi razmeram. FOTO: Adobe Stock
Verjeli ste ravno nasprotno! Če speljujete tako, porabite manj goriva.
Preberi še
Verjeli ste ravno nasprotno! Če speljujete tako, porabite manj goriva.

Pri vidljivosti, manjši od 50 metrov, lahko vozite največ 50 km/h. Med vožnjo ne uporabljajte dolgih luči, saj te še poslabšajo vidljivost. Prižgane zadnje meglenke dajo voznikom za vami boljši reakcijski čas. Ko se vidljivost izboljša, meglenke izklopite, da ne zaslepite voznikov za vami. Ob uporabi meglenk je treba vozilo upočasniti, saj vam sicer ne bodo kaj prida koristile.

Te napake nevede delajo lastniki vozil z ročnim menjalnikom
Preberi še
Te napake nevede delajo lastniki vozil z ročnim menjalnikom

Ste vedeli, da uporaba meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim je na majhni razdalji drugo vozilo (v koloni ipd.)? Med vožnjo v megli je priporočljivo izklopiti radio in poslušati, kaj se dogaja na cesti, da lažje ocenimo stanje in razdaljo do drugih vozil. V megli ne smemo pozabiti prižgati luči. Če namreč uporabljate le dnevne luči, vas voznik za vami ob zmanjšani vidljivosti ne bo videl.

Z vklopljenimi meglenkami lahko vozite največ 50 km/h, veleva Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPcCP).

Uporaba zadnjih meglenk je dovoljena le, ko vidljivost pade pod 50 metrov, enako velja za prednje meglenke, ki jih imamo na vozilu zato, da bolje vidimo cesto pred seboj, saj izboljšujejo vidljivost, avto pa je tudi laže opažen. Uporabljamo jih lahko v poslabšanih razmerah vidljivosti. Ene in druge vklopimo posebej, saj sta stikali ločeni. Zadnjih meglenk ne smete uporabljati ponoči ali v dežju. Globa za napačno uporabo znaša 40 evrov.

Zakaj imajo vsi avtomobili na števcu najvišjo hitrost 220 km/h?
Preberi še
Zakaj imajo vsi avtomobili na števcu najvišjo hitrost 220 km/h?

Pravilo narekuje, da zadnje meglenke izklopimo, ko ustavimo pred semaforjem ali v koloni in je za nami drugo vozilo, saj je meglenka tako intenzivna, da je ne le moteča (ima močnejši snop svetlobe), ampak tudi nevarna, saj jo lahko za vami vozeči voznik zamenja za zavorno luč, kar lahko vodi v sunkovito zaviranje in posledično prometno nesrečo. Prav tako je treba zadnje meglenke izklopiti, ko je za vami drugo vozilo in vas to dohiti.

Prednje meglenke lahko uporabljate bolj prosto kot zadnje.
Prednje meglenke lahko uporabljate bolj prosto kot zadnje. FOTO: Adobe Stock
Kaj se zgodi, če med vožnjo prestavimo v ''rikverc'', in kako sploh deluje menjalnik?
Preberi še
Kaj se zgodi, če med vožnjo prestavimo v ''rikverc'', in kako sploh deluje menjalnik?

Z napredkom tehnologije napredujejo tudi žarometi in prilagodljiv snop glede na razmere. Pametne luči tako same ocenijo razmere in bodisi aktivirajo luči za mestno vožnjo in vožnjo v slabem vremenu ali vožnjo po podeželski cesti in avtocesti.

Te vozniške navade škodijo vašemu avtomobilu
Preberi še
Te vozniške navade škodijo vašemu avtomobilu

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328