Moskisvet.com
Multimedijski sistemi avto

Varni v prometu

Multimedijski sistemi nevarnejši od vožnje pod vplivom alkohola

A.P.
26. 03. 2020 06.00
1

Čeprav nam uporaba multimedijskih oz. infozabavnih sistemov, kot sta Android Auto in Apple CarPlay, olajšata, nadgradita, predvsem pa popestrita vožnjo, uporaba tovrstnih sistemov skriva pasti. Še več, raziskava je pokazala, da voznikom povzroča več težav kot alkohol in vožnja pod vplivom psihoaktivnih snovi.

Na multimedijske sisteme v avtomobilu nikoli nismo zares gledali kot na alkohol, droge ali uporabo pametnega telefona med vožnjo. A kot je pokazala nedavna raziskava, ima lahko njihova uporaba prav tako negativne posledice kot vožnja pod vplivom alkohola. Še več. Uporaba sistema Apple CarPlay oz. Android Auto je med vožnjo celo nevarnejša kot vožnja pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc.

Android Auto
Android Auto FOTO: Dreamstime

Raziskava podjetja IAM Roadsmart je pokazala, da infotainment predstavlja hudo motnjo za voznika in lahko znatno podaljša njegov reakcijski čas.

To so točke avtomobila, ki jih je treba razkužiti
Preberi še
To so točke avtomobila, ki jih je treba razkužiti

Raziskavo so opravili med simulacijo vožnje po avtocesti, vozniki pa so opravili tri poskusne vožnje, v katerih so preverjali vpliv sistema Android Auto in Apple CarPlay na vožnjo. Med prvo vožnjo vozniki infozabavnega sistema niso uporabljali, med drugo zgolj glasovne funkcije, med tretjo pa zaslon na dotik. To je znatno vplivalo na pozornost voznika. Reakcijski čas se je podaljšal za toliko, da bi morala biti varnostna razdalja enaka dolžini petih avtomobilov. Kot se je izkazalo, vozniki pogled s ceste umaknejo tudi za 16 sekund in pri hitrosti 110 km/h na uro v tem času opravijo kar 500 metrov.

Apple CarPlay
Apple CarPlay FOTO: Dreamstime

Infozabavni sistemi so potemtakem celo nevarnejše od pisanja kratkih sporočil med vožnjo. Za primerjavo. Reakcijski čas voznika, ki vozi pod vplivom alkohola znotraj dovoljene meje, se podaljša za 12 odstotkov, pod vplivom marihuane za 21 odstotkov, med prostoročnim telefoniranjem pa za 27 odstotkov. Glasovno upravljanje sistemov Android Auto in Apple CarPlay naš reakcijski čas podaljša že za 30 oz. 36 odstotkov, pisanje SMS za 35 odstotkov, telefoniranje s telefonom v roki za 46 odstotkov, upravljanje infotainment sistema Android oz. Apple pa kar za 53 oz. 57 odstotkov!

Čeprav so se vozniki zavedali zmanjšane pozornosti in so prilagodili vožnjo, je to vseeno zmanjšalo njihove sposobnosti in so posledično težje ohranjali varnostno razdaljo in ohranjali smer na voznem pasu, počasneje pa so se odzvali tudi na naključne dogodke.

Infozabavni sistemi so z vidika varnosti lahko nevarnejši od vožnje pod vplivom alkohola.
Infozabavni sistemi so z vidika varnosti lahko nevarnejši od vožnje pod vplivom alkohola. FOTO: Dreamstime

''Motena pozornost voznika je letno prisotna pri tretjini vseh prometnih nesreč v Evropi,'' pojasni Neil Greig, vodja raziskovanja pri IAM RoadSmart. ''Čeprav so pretekle študije kazale na to, da se Apple CarPlay in Android Auto obneseta bolje od klasičnih gumbov in stikal, pa rezultati te raziskave vzbujajo skrb in odpirajo vprašanja o razvoju in uporabi najnovejših infotainment sistemov.'' Avtomobilske izdelovalce zato naprošajo, da izvedejo nadaljnje raziskave tovrstnih sistemov in razvijejo standarde, ki bi zmanjšali motnje voznika, sočasno pa svarijo voznike, da si stvari nastavijo že pred vožnjo in ne med njo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497