Moskisvet.com
Hitrost

Varni v prometu

Konec divjanja. To bo moral imeti vsak nov avto

M.S.
18. 08. 2022 05.00
5

Nedavno je v veljavo stopila nova direktiva Evropske unije, ki zahteva, da imajo vsi novi avtomobili vgrajen sistem za inteligentno omejevanje hitrosti. Poleg tega varnostno-asistenčnega sistema, katerega cilj je zmanjšanje števila smrtnih žrtev kot posledica prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, nova direktiva na področju tehničnih lastnosti novih vozil na evropskih tleh zahteva serijsko vgrajen sistem za ohranjanje voznega pasu, črno skrinjico, sistem za zaviranje v sili in sistem za opozarjanje o zaspanosti voznika.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Julijska nova direktiva Evropske unije je prinesla paketa sprememb s področja obveznih varnostno-asistenčnih sistemov v avtomobilu, med drugim omenjeni sistem za inteligentno omejevanje hitrosti. Kaj pametni omejevalnik hitrosti, ki bo po preteku dveh let obvezna oprema za vsa nova vozila, pomeni v praksi? Ta sistem se bo samodejno aktiviral ob vnovičnem zagonu vozila, ga bo pa mogoče vsakič znova ročno izklopiti. Kadar bo sistem aktiven, bo voznika opozarjal na prekoračitev dovoljene hitrosti. Do tega podatka se bo računalnik dokopal na podlagi GPS koordinat in sistema (bralnika) za prepoznavanje obcestne signalizacije – sistem bo prepoznal omejitev hitrosti in hitrost vozila. Kako bo sistem "ukrepal", bo delno odvisno od proizvajalca. Lahko bo prišlo do aktivnega upočasnjevanja vozila, da bo torej sistem samodejno začel upočasnjevati vozilo, če voznik tega ne bo storil v predvidenem času, lahko bo voznika "zgolj" zvočno opozoril, vibriral ali mu signaliziral preko stopalke za plin. Za zanesljivost bralnikov bodo morali poskrbeli proizvajalci sami, za ustrezne prometne znake pa posamezne države EU. 

Kmalu nas bo sistem samodejno opozarjal na prehitro vožnjo.
Kmalu nas bo sistem samodejno opozarjal na prehitro vožnjo. FOTO: Shutterstock
Električni skiroji: kakšna pravila veljajo za uporabnike
Preberi še
Električni skiroji: kakšna pravila veljajo za uporabnike

Sistem za inteligentno omejevanje hitrosti ni tehnološka novost, saj so s tem sistemom modeli določenih znamk že opremljeni, a je za zdaj voznik odločal o tem, ali bo sistem deloval ali ne, pri čemer mu ga ni bilo treba vsakič znova izklapljati, kot bo to v bodoče. Za paket sprememb so se pristojni odločili, ker si EU želi, da od leta 2050 na cestah ne bo več smrtnih žrtev kot posledica prometnih nesreč. Omenjena direktiva naj bi število prometnih nesreč posekala za 30 odstotkov, delež smrtnih žrtev pa za petino.

Katera dovoljenja potrebujete za vleko počitniške prikolice?
Preberi še
Katera dovoljenja potrebujete za vleko počitniške prikolice?

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369