Moskisvet.com
Varnostna ograja

Varni v prometu

Kaj storiti, ko vaš avto obstane sredi avtoceste?

M.S.
01. 03. 2024 04.15
0

Nesreča nikoli ne počiva in kaj hitro ste lahko žrtev okvare avtomobila. Čeprav si tega ne želimo, je dobro biti pripravljen na take situacije, saj panika v takih trenutkih ne pomaga. Kaj storiti, ko vaš avto omaga sredi avtoceste?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Kaj storiti ob verižnem trčenju, si lahko preberete TU, kaj storiti, ko vam sredi avtoceste odpove avto in ga ne morete spraviti na varnostni pas, pa v nadaljevanju.

Kako ravnati, ko pride do verižnega trčenja?
Preberi še
Kako ravnati, ko pride do verižnega trčenja?
Dars objavil 'cvetke' s slovenskih avtocest
Preberi še
Dars objavil 'cvetke' s slovenskih avtocest

Pred časom je DARS objavil kolaž posnetkov varnostnih kamer iz slovenskih avtocest, ki kaže na to, kako nepozorni smo včasih vozniki. O tem priča tudi svež posnetek iz ZDA, ki se je k sreči končal srečno, a ob ogledu spreleti srh. V zvezni državi Minnesota je prišlo do silovitega naleta tovornjaka na poltovornjak, ki je obstal sredi avtoceste, potem ko naj bi voznica trčila v divjad. Pri tem se ji je sprožila zračna blazina, avto pa obstal. 

Nedolgo za tem je po istem pasu pripeljal tovornjak, ki je z nezmanjšano hitrostjo trčil v stoječe vozilo, ki je imelo vklopljene varnostne utripalke, po trku pa se je vžgalo. Voznica in 12-letnica sta medtem k sreči že zapustili vozilo, čeprav na večpasovnicah pravila velevajo, da v vozilu počakamo na pomoč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
To počne večina voznikov, a vas lahko stane 500 evrov
Preberi še
To počne večina voznikov, a vas lahko stane 500 evrov

Kaj storiti, če nam na avtocesti avto odpove? 

Najprej moramo poskrbeti za lastno varnost, varnost sopotnikov in drugih udeležencev v prometu. Takoj moramo vključiti vse smerokaze in vozilo ustaviti čim bolj ob desnem robu vozišča oz. odstavnega pasu. Ko se avto začne ustavljati, ne obračajte ključa in pritiskajte na plin, ampak pritisnite na sklopko, da ohranite dovolj hitrosti in vozilo preusmerite na rob vozišča oz. odstavni pas. 

Pri tem nemudoma vklopite varnostne utripalke. Oblecite odsevni jopič (ta je v Sloveniji zakonsko obvezen od leta 2008), preden zapustite vozilo in nato postavite varnostni trikotnik, ki mora biti na hitri ali regionalni cesti približno 100 metrov pred avtomobilom. Če je avto za ovinkom, naj bo trikotnik 100 metrov pred ovinkom.

Če pride do okvare vozila na avtocesti, je treba hitro ukrepati, da zavarujemo sebe in druge.
Če pride do okvare vozila na avtocesti, je treba hitro ukrepati, da zavarujemo sebe in druge. FOTO: Dreamstime

Če ste obstali na avtocesti, naj trikotnik stoji 100 do 150 metrov pred okvarjenim vozilom. Če je to mogoče, pri postavljanju trikotnika hodite za varnostno ograjo in nato vseskozi aktivno spremljajte promet. Kadar moramo vozilo zapustiti, se kar se da najhitreje umaknemo za njegov zadek. Sopotniki naj izstopijo na desni strani.

Tako bo Dars že kmalu lovil tiste s pretežko nogo
Preberi še
Tako bo Dars že kmalu lovil tiste s pretežko nogo

Ostati v vozilu ali ne? 

Če vam je uspelo avto zapeljati na odstavni pas, iz vozila izstopite in se postavite za ograjo ob odstavnem pasu, če pa ste obstali na prehitevalnem pasu avtoceste, pa se postavite za srednjo varnostno ograjo. Ne prečkajte vozišča, če to ni nujno, če ste obstali na viaduktu, pa tega čimprej zapustite.

V predorih veljajo ista pravila kot drugje.
V predorih veljajo ista pravila kot drugje. FOTO: Shutterstock

V primeru, da ste blizu avtocestne govorilnice (stebrička SOS), uporabite klic na pomoč (številka za pomoč na cesti je 1987, pokličete pa lahko tudi operativno-komunikacijski center 112), saj bo tako operater vedel vašo točno lokacijo (to je posebej priročno v tujini), svetuje AMZS. Kaj pa, če avto obstane v predoru? 

V daljših predorih s pomočjo sklopke in vklopljenimi utripalkami skušajte priti do odstavne niše, v krajših pa izkoristite inercijo vozila, da pridete skozi predor in varno ustavite vozilo na odstavnem pasu.

75 kilometrov ceste asfaltirali v štirih dneh
Preberi še
75 kilometrov ceste asfaltirali v štirih dneh

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369