VARNI V PROMETU

Električni skiroji: kakšna pravila veljajo za uporabnike

M.S.
29.07.2022, 14:46
0
Te dni znova razburjajo električni skiroji, ki, podobno kot turisti na Bledu in v Bohinju, ležijo vsepovsod po Ljubljani in jezijo občane ter pristojne. Ob tej priložnosti še enkrat osvežimo znanje uporabe električnih skirojev, pravila, ki zanje veljajo in katera je obvezna oprema za ''(e)skiroiste''. Kot je že pred časom izpostavil AMZS, je eden največjih urbanih izzivov danes umeščanje površin za uporabnike mikromobilnosti in elektrifikacije, ki pritiska na cestni režim, ki kar kliče po prilagoditvah novim prevoznim sredstvom.

Električni skiroji so svež veter v jadrih električne oz. t. i. mikromobilnosti, a prinašajo tudi številne težave. Potem ko si jih je nedavno v Ljubljani mogoče izposoditi podobno kot kolesa Bicikelj, je na ulicah hitro nastal kaos, saj so parkirani tudi na pločnikih, kolesarskih stezah, travi, pri čemer ovirajo invalide, pešce in tudi kolesarje. Kaj bo podjetje, ki ponuja e-skiroje, storilo glede tega, si poglejte v spodnjem prispevku, kakšna pravila veljajo za uporabnika električnega skiroja, pa preberite v nadaljevanju.

PREBERI ŠE
Kje se lahko vozite z električnim skirojem?

''E-skiroji so vse bolj razširjena in popularna oblika mikromobilnosti. A podatki kažejo, da e-skiroji ne sodijo med najbolj varna prevozna sredstva. Univerzitetni klinični center v Ljubljani se sooča z naraščanjem števila obravnavanih pri padcu s skirojem in e-skirojem. Med njimi naraščajo poškodbe glave. Večina vseh obravnavanih so otroci in mladostniki do 18. leta, teh je bilo lani kar 64,4 odstotka,'' je pred časom poudaril Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa (AVP).

Električne skiroje obravnava 15.a člen Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP). Ta jih uvršča v kategorijo lahkih motornih vozil. Med njihove ''bližnje sorodnike'' sodijo vozila na motorni pogon, pri katerih je konstrukcijsko določena hitrost omejena na 25 km/h, prav tako ne smejo biti širša od 80 centimetrov in jih ne sme omejevati Uredba (EU) št. 168/2013 'o odobritvi in tržnem nadzoru dvo- ali trikolesnih vozil in štirikolesnikov'.

Pomembno je, da skiroisti opozorijo nase, ko se približajo peščem in kolesarjem, saj so neslišni.
Pomembno je, da skiroisti opozorijo nase, ko se približajo peščem in kolesarjem, saj so neslišni./ FOTO: Shutterstock

Če imate v lasti e-skiro z močjo do 250 W in ta nima sedeža, skiroja ni treba registrirati, v primeru, da mu dodamo sedež, pa je to treba opraviti, saj skiro potlej sodi med mopede. Takšni skiroji so načeloma zmogljivejši in dosegajo višje hitrosti, zato zanje velja drugačna zakonodaja. Do vožnje električnega skiroja so sicer upravičene osebe, starejše od 14 let oz. osebe, stare od 12 do 14 let, ki morajo imeti kolesarsko izkaznico. Na njih potnikov ni dovoljeno prevažati. Opremljeni morajo biti s sprednjim žarometom z belo svetlobo, pozicijsko zadnjo lučjo z rdečo svetlobo ter zavorami. Imeti morajo tudi odsevnike – tako bočne kot na zadnji strani.

PREBERI ŠE
Brezplačna vožnja: to je prvi avto na sončne celice

Kolesarska čelada je za osebe do 18. leta starosti med vožnjo obvezna, za vse ostale pa priporočljiva. Prav tako 0,0 odstotka alkohola v krvi. Med vožnjo ne smemo uporabljati slušalk in telefona, ker so neslišni, pa so skiroisti dolžni druge udeležence v prometu nase opozoriti z zvočnim signalom. Zagrožena kazen za neupoštevanje pravil je 120 evrov, globo pa vam lahko izreče tudi mestno redarstvo. Minimalna bočna razdalja pri prehitevanju e-skiroja mora biti enaka kot v primeru kolesa, in sicer najmanj 1,5 metra.

PREBERI ŠE
Avto, ki nikogar ne pusti neprestrašenega

Z e-skirojem se je dovoljeno voziti po kolesarskih stezah/poteh oz. kolesarskih površinah, kjer to ni mogoče, pa po desnem robu ceste v smeri vožnje, kjer je najvišja dovoljena hitrost 50 km/h. Zunaj naselja vožnja s skirojem ni dovoljena. Če se vozite na območju peščev, morate hitrost prilagoditi hoji, na pločniku pa se z njimi ni dovoljeno voziti. Globa za tak prekršek je 40 evrov. V primeru, da krmilite e-skiro, ki ima več kot 250 W moči, ima sedež in lahko drvi z več kot 25 km/h, ga je treba registrirati kot moped in je zanj treba imeti vozniško dovoljenje AM, mora pa prestati tudi tehnični pregled.

PREBERI ŠE
Pogovor s strokovnjakom za e-mobilnost: vse, kar morate vedeti pred nakupom električnega skiroja