Moskisvet.com
Kajenje v avtomobili

Varni v prometu

Ali je kajenje za volanom dovoljeno? Ministrstvo eno, policija drugo

M.S.
28. 11. 2022 05.00
1

Kajenje v osebnem vozilu kadilca in sopotnike nekajkrat bolj izpostavi tobačnemu dimu in strupenim snovem v njem. Kajenje v avtomobilu ima lahko za vas ne samo zdravstvene, ampak tudi finančne posledice.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Za volanom ne smemo početi marsikaj – uporabljati mobilnih telefonov, poslušati preglasne glasbe, ki onemogoča normalno slušno zaznavanje okolice, medtem ko se prehranjevanje in ličenje ne štejeta za prekrške, ju pa policija močno odsvetuje, ministrstvo pa prepoveduje. Za kajenje veljajo nekoliko drugačna pravila.

Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?
Preberi še
Kako prenehati kaditi in kaj se zgodi z našim telesom, ko opustimo kajenje?

39. člen Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) pravi, da je prepovedano kajenje oziroma uporaba tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih ter v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. 43. člen istega zakona pa pravi, da se z globo 250 evrov kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let.

S kajenjem ogrožate svoje zdravje in tudi denarnico.
S kajenjem ogrožate svoje zdravje in tudi denarnico. FOTO: Shutterstock

Čeprav na ministrstvu za infrastrukturo trdijo, da je kajenje v avtomobilu prepovedano v vsakem primeru, pa temu po zakonu ni tako, saj kajenje po določbi 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa še ne predstavlja kršitve, razen v primeru, da zaradi tega prihaja do motenj voznika med vožnjo. Pri tem gre za individualno obravnavo policije. Omenjeni člen sicer določa, se mora voznik med vožnjo vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila in da med vožnjo ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki mu onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu.

Tako je danes videti deček, ki je pri dveh letih pokadil 40 cigaret na dan
Preberi še
Tako je danes videti deček, ki je pri dveh letih pokadil 40 cigaret na dan

Ste vedeli, da avto, v katerem ste kadili, doseže tudi 20 odstotkov nižjo ceno kot enak avto, ki ga je imel lastnik nekadilec.

To se zgodi, če dolgo časa uživate marihuano
Preberi še
To se zgodi, če dolgo časa uživate marihuano

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.


ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 328