Moskisvet.com
Varanje

Fit

Zakonski stan, seks, varanje: kako to počnejo moški in kako ženske?

N.J.
15. 01. 2015 15.09
9

Da so moški bolj nagnjeni k nezvestobi kot zakonskemu stanu, kar kriči iz filmov, raznih knjig ... celo evolucija tako narekuje, češ da gre za željo moškega po širjenju svojih genov. A nova študija kaže drugače.

Kot pravijo strokovnjaki, na nezvestobo vpliva okolje, v katerem nekdo odrašča, živi, in ne spol. Na področjih, kjer je žensk manj, so moški bolj nagnjeni k dolgoročnim zvezam, pravi Ryan Schacht z univerze v Utahu, ki je vodil raziskavo, katere rezultate so objavili v Royal Society Open Science. Ženske so, kot trdijo, za seks za eno noč, menda zainteresirane prav toliko kot moški, nič manj.

Da se moški manj naveže na eno žensko in otroke, naj bi nakazovalo tendenco moškega, da lažje širi svoje gene, kar mnogi tolmačijo kot rezultat evolucije. Tudi rezultati raziskave so pokazali, da so moški bolj nagnjeni k menjavanju partnerk kot trajni zvezi, a le pod določenimi pogoji, v določenem okolju.

varanje
varanje FOTO:

Schacht in Monique Borgerhoff Mulder z univerze v Kaliforniji sta vodila raziskavo, v sklopu katere so zamisel testirali v Gvajani, in sicer so preučevali 8 skupnosti. Potrdili so, da je tam, kjer je moških več kot žensk, manjša nagnjenost moških h promiskuitetnosti in so bolj zagreti za resno zvezo. V takšnih okoliščinah, ko je žensk manj, nagon očitno poskrbi, da se moški, ko najde pravo, te oklene in je ne izpusti.

Schacht sicer poudarja, da je moški programiran, da ima več otrok, da bi najbolj odporni preživeli. Odrasel par zato mora skrbeti za svoje potomstvo, da bi to spolno dozorelo in nadaljevalo vrsto. Skrb za potomstvo pa je boljša, če je moški zvest eni ženski in ne skače s cveta na cvet. "Nihče ne trdi, da so moški osvajalci, ženske pa sramežljive. Kakšno strategijo posameznik ubere, je povsem odvisno od okolja," trdijo.

Pri nas pomanjkanja žensk sicer ni, a verjetno se strinjate, da je težko najti pravo. Zato, dragi moški, držite se svoje drage, če ste z njo zadovoljni, in poskrbite, da bodo šli vaši geni naprej.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369