Moskisvet.com
analni seks

Fit

Vstopi skozi 'zadnja vrata' – neobremenjen!

N.J.
10. 12. 2014 08.19
5

Dobro spolno življenje zahteva odgovorna in zrela partnerja. Med vsemi spolnimi praksami analni seks še vedno velja za tabu, ob katerem je marsikomu neprijetno, nekateri pa imajo velikanske predsodke, čeprav ga po raziskavah sodeč prakticira okoli četrtina spolno aktivnih žensk. A za partnerja, ki tovrstne odnose prakticirata, analni seks pomeni posebno izkušnjo, ki ju še dodatno poveže.

analni seks
analni seks FOTO: Thinkstock

Analni seks in varnost

Analni seks je glede potencialne nevarnosti okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi, če poteka med stalnima partnerjema, varen prav enako kot vaginalni. Težava se pojavlja predvsem pri tistih, ki pogosto menjavajo spolne partnerje in se odnosov lotevajo nezaščiteni. Sicer pa je izpostavljenost okužbi s spolno prenosljivimi boleznimi, kot so sifilis, gonoreja, klamidija, in raznimi virusi, kot recimo HPV, ki povzroča analni oziroma genitalni herpes, HIV, hepatitis ipd., podobna tako pri analnem kot pri vaginalnem ali oralnem odnosu.

Zato je treba vselej pomisliti na zaščito – pa ne tisto s tabletkami, temveč fizično zaščito, kot je kondom. Ta pomeni odlično zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi, poleg tega se svetujejo pri pogostejšem menjavanju partnerjev tudi redni zdravniški (laboratorijski) pregledi. Treba se je namreč zavedati, da smo, ko smo v spolnem odnosu z nekom, pravzaprav v grobem pogledu v odnosu tudi z vsemi njegovimi/njenimi bivšimi partnerji.

Je to sploh normalno?

Nekateri se sprašujejo, ali je analni seks nekaj 'normalnega' ali gre za posebno nagnjenje, izjemne želje. Kaj je normalno, je zelo subjektivno in je odvisno od oseb, ki si delita posteljo. Nekaterim je 'normalen' seks pri ugasnjenih lučeh, drugi so bolj drzni, tretji imajo za normalne določene fetiše ... Če si  partnerja torej želita analnega seksa in oba pri tem uživata, potem je odgovor 'da, analni seks je nekaj normalnega'. Tudi če si morda analnega seksa pri heteroseksualni zvezi zaželi moški, ni to nič neobičajnega. Lepo je, če se znata partnerja resno pogovoriti in drug drugega zadovoljiti, brez norčevanja. Če sta oba za, seveda.

Vam ni všeč, druga polovica pa vztraja ...

O analnem seksu se je treba vselej pogovoriti, tako kot o vseh ostalih stvareh – tako o spolnih praksah kot o čisto običajnih opravilih. Če nekaj počnemo le zato, da zadovoljimo in osrečimo partnerja, se pojavi vprašanje, kje smo si sami pripravljeni postaviti meje, kako daleč bomo šli. Če nam nekaj ne ugaja, potem moramo to povedati in to velja za oba – za moškega in žensko. Če nekaj storite, da nekoga osrečite, potem se ne pritožujte. Če vas moti, pa partnerici mirno povejte, da vam to ne prija. V odnosu, kjer sta osebi odrasli in odgovorni, je to, da jasno izrazimo svoje želje in povemo, kje so meje, pač edina pravilna pot. Če pa morda vaša draga neizmerno hrepeni po tem, vam pa ni do tega, ji predlagajte, da jo zadovoljite z dildom. Morda pa vam bo novi prijatelj v postelji še dodatno polepšal noči!

analni seks
analni seks FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369