Moskisvet.com
Vnetje mod

Fit

Vse o vnetju mod!

N.K.
19. 01. 2015 08.04
4

Vnetje mod ali njihovo nabrekanje lahko spremljajo hude trebušne bolečine in bruhanje. Če opazite te znake, se takoj odpravite k zdravniku!

Zasuk mod
Zasuk mod FOTO:

K zdravniku se nemudoma odpravite tudi, če za temi težavami trpi vaš otrok. Treba je namreč izločiti zasuk mod ali celo rakasto obolenje.

Kaj so moda?

Moda so moški spolni organ oz. žlezi, ki se razvijeta v trebušni votlini. Testisi se pri dečku začnejo spuščati v mošnjo po sedmem mesecu nosečnosti in po 34. tednu se navadno vsaj en testis spusti skozi dimeljski kanal v modnik. Moda gradijo številni semenski kanalčki, v katerih je polno semenčic. Le-te dozorevajo pod vplivom hormonov hipofize.

Tudi pri otroku (dečku), ki bi poleg naštetih simptomov še bruhal in tožil, da ga boli trebušček, je treba preveriti, da ni prišlo do zasuka, torzije mod.
Zdravnika Heike Kovacs in Gunhild Kilian-Kornell poudarjata, da je v primeru oteklosti mod treba vedno obiskati zdravnika, še posebej, če so spremljevalni simptomi: rdečina, nabreklost bezgavk v dimljah, pogosto in pekoče uriniranje in povišana telesna temperatura (okrog 38 stopinj Celzija).

Vzroki za vnetje mod?

Vzroki za vnetje mod pri odraslih moških in otrocih so lahko različni, lahko je prišlo do močnega udarca med borilnim športom, pri brcanju, prerivanju, nerodnem padcu ... Strokovnjaki navajajo, da je pri odraslih lahko tudi posledica vnetja nadmodnika, kar pa je simptom spolno prenosljive bolezni klamdije. Po nekaterih podatkih je vnetje mod tudi posledica prebolelega mumpsa.

Nasveti

Bakterijsko vnetje mod zahteva jemanje antibiotika, lokalno hlajenje mod, pomagate pa si lahko tudi na naraven način.

Domači 'zvarek': Po mnenju zdravnikov Kovacs in Kilian-Kornell, naj bi naslednja čajna mešanica zavirala vnetje in pospeševala odstranjevanje snovi, ki le-to povzročajo: ''Pomešamo 30 g kamilic, 20 g brezovih listov, 20 g rmana in 10 g koprive ali mrtve koprive. Dve zvrhani čajni žlici mešanice prelijemo z ¼ litra kropa. Po desetih minutah precedimo: šest tednov pijemo vsak dan enkrat ali dvakrat po eno skodelico sveže pripravljenega čaja.''

Moška moda
Moška moda FOTO: iStockphoto

Blatna in hrastova kopel: Najprej si pripravite kopel iz močvirskega blata, ki ga v obliki izvlečka lahko dobite v lekarni. Raztopite ga v vodi in se v njem kopajte do 15 minut. Hrastovo sedežno kopel pa pripravite tako, da 500 g hrastovega lubja kuhate v 2 litrih vode, pustite, da zavre, in nato kuhate, dokler ne ostane le en liter. To kopel svetujeta mrzlo ter ne več kot deset minut.

Počitek: Toda le to ne bo dovolj, da ublažite vnetja, potreben je tudi počitek, pri čemer si morate moda podložiti z manjšo blazino.
Če ima moški zelo pogosto vnetje mod, naj nosi oprijete spodnjice, ki podpirajo moda. Odmisliti mora kolesarjenje in jahanje, odpovedati se mora vsem alkoholnim pijačam in na začetku vnetja tudi spolnim odnosom.

Pri hudem vnetju, ki nastopi, če se ne ukrepa dovolj hitro oz. ne začne z antibiotičnim zdravljenjem, lahko pride do abscesa. Takrat urologi svetujejo operacijo.

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376