Moskisvet.com
VIDEO: 'Base jump' iz stolpa N - 2

Zdrav in v formi

VIDEO: 'Base jump' s stolpa N

U.K.
17. 08. 2011 13.52
1

Charles Bryan, Jon DeVore, Mike Swanson, Miles Daisher in Othar Lawrence so znana imena v svetu ekstremnega športa. In peterica je navajena nevarnih podvigov. A skok s slavnega južnokorejskega stolpa N ima še posebno težo.

Wingsuit jump
Wingsuit jump FOTO: Redbull.com

Za nekatere ekstremne padalce skok iz letala in prosti pad, pri katerem dosežejo hitrosti preko 160 kilometrov na uro, pač ni dovolj nevaren. Zato so začeli skakati v prepade ali z visokih stolpnic in drugih objektov, pri katerih imajo le nekaj kratkih trenutkov, da odprejo padala. Pri tem pa pravzaprav nimajo časa, da bi popravili morebitne napake pri skoku ali opremi. Vsaka tovrstna napaka skoraj gotovo vodi v hude poškodbe ali še kaj hujšega. Prav zaradi tega je 'base jumping' v mnogih državah prepovedan. (BASE je kratica sestavljena iz: Building – stavba, Antenna – antena, nenaseljen stolp, Span – most, obok, kupola in Earth – pečina ali kakšna druga naravna formacija.)

'Base jumping' velja za enega najbolj nevarnih ekstremnih športov na svetu. Do danes je pri skokih umrlo vsaj 171 ljudi, če štejemo še skoke z 'wingsuit' obleko. Za prvo žrtev velja Franz Reichelt, krojač, ki je s posebnim plaščem/padalom leta 1912 skočil z Eifflovega stolpa ter pri tem umrl.

Na srečo pa so se skoki, ki so jih izvedli Charles, DeVore, Mike, Daisher in Othar, končali brez zapletov in vseh pet je brez večjih težav pristalo po 103 metrih leta. Vendar višina skoka ni edina pomembna stvar pri tovrstnih skokih. Pomembna je moč vetra, ki tokrat ni bila premočna, oddaljenost od dreves (85 metrov) in seveda tako imenovana površina pristajalne steze. Tudi ta je pred stolpom v Seulu precej majhna.

A kot že rečeno se je vse izšlo po načrtih adrenalinskih profesionalcev in njihove podvige si lahko pogledate v videu!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497