Moskisvet.com
oči

Fit

Tudi to se vidi v očeh!

N.J.
04. 02. 2015 08.14
1

Že sam pogled v oči pove, ali je nekdo vesel, žalosten, mu je nerodno, kaj prikriva ... A oči niso le zrcalo duše, temveč tudi možganov! Nova študija je namreč pokazala, da drobne žilice v vaših očeh kažejo na to, kako zdravi so vaši možgani.

oči
oči FOTO:

Znanstveniki so ugotovili, da ljudje s širšimi žilicami v srednjih letih dosegajo slabše rezultate pri testiranjih inteligenčnega kvocienta. Drugi dejavniki, kot so kajenje, sladkorna bolezen, socialnoekonomski status na rezultate nimajo vpliva, je izjavil avtor študije dr. Idan Shalev.

Oči naj bi tako odražale stanje možganov oziroma – natančneje – v očeh naj bi se odražalo stanje ožilja v možganih, saj so podobnih velikosti, struktur in imajo podobne funkcije. »Očesne žile so se razvile iz istih celic kot možganske,« je pojasnil Shalev.

Predhodne študije so že povezovale velikost očesnih žilic z izpostavljenostjo posameznika tveganjem, kot so demenca, kardiovaskularnim boleznim, kapi. Skupno večini teh študij je bilo, da so jih opravljali na vzorcu starejših ljudi, je povedal Shalev, medtem ko ta študija potrjuje, da se lahko na podlagi oči ugotavlja zdravstveno stanje možganov posameznika že veliko prej. Do posameznih ugotovitev je bilo mogoče že pri pogledu v oči otroka, še trdi.

Kaj zdaj to pomeni?

Četudi imate odličen vid, slikanje mrežnice lahko pove veliko več kot le to, ali vidite ali ne. Kot trdi Shalev, je na podlagi takšnega pregleda že mogoče preveriti možgane. Je dober način, kako slediti morebitnim spremembam pri posamezniku, pri katerem je visoko tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, je prepričan Shalev. Spremljanje slik skozi čas bi lahko pomagalo identificirati težave v srednjih ali kasnejših letih. Sicer pa se te spremembe lahko pojavljajo, ne da bi jih opazili, komaj nato pa se začnejo kazati simptomi, a ko opazimo te, je lahko že prepozno.

 

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376