Moskisvet.com
Testisi

Zdravje

To bi morali vedeti o svojem korenjaku!

N.J.
04. 12. 2015 15.05
9

Ali je dovolj dolg, dovolj debel, ali zdržimo med odnosom dovolj dolgo ... z veliko stvarmi se ukvarjamo moški, velikokrat pa pozabljamo, da se v delovanju našega najboljšega prijatelja odraža tudi naše dejansko zdravstveno stanje.

Testisi
Testisi FOTO: iStockphoto

1. Velikost testisov je pomembna

Načeloma naj bi bila oba testisa približno enako velika, in sicer velikosti oreha, Če se v velikosti precej razlikujeta in kateri visi niže, gre lahko za varikokelo. Pri tem gre za povečan venski pletež nad modom, kar povzroči zastajanje venske krvi moda, to povzroči povišano temperaturo v področju moda in nepravilnega razvoja semenčic, to pa vpliva na plodnost). Če opazite kaj takšnega, obiščite zdravnika.

2. Prezgodnji izliv je pogosta težava

O prezgodnjem izlivu govorimo, če do tega pride v roku minute ali dveh od penetracije in je moški zaradi tega pod stresom in v neprijetnem položaju. Statistike kažejo, da se s to težavo spopada od 10 do 30 odstotkov moških.

3. Velikost trebuha je povezana tudi z erekcijo in plodnostjo

Večji kot je trebuh, nižji je nivo testosterona. Estrogen je hormon, ki skrbi za kopičenje in ohranjanje maščob, poleg tega pa se v dodatnih maščobah tvori dodatni estrogen, kar pomeni, da je sčasoma količina tega višja in višja, niža pa se nivo testosterona, ki omogoča normalno spolnost – libido, erektilno funkcijo, doživljanje orgazma.

4. Tudi sperma ima svojo 'biološko uro'

Seveda moški lahko tudi pri 70 letih spočne otroka, a je verjetnost veliko manjša. Moški spermo lahko proizvajajo vse življenje, a z leti kakovost sperme upada, zmanjšuje se število aktivnih spermijev.

5. Penis je dober indikator vašega zdravstvenega stanja

Od delovanja srca do telesne teže, morebitnega stresa in nivoja testosterona v organizmu – vse to lahko vpliva na delovanje penisa. Težave se kažejo v motnjah delovanja, neplodnosti ... zato bodite pozorni in v primeru kakršne koli spremembe obiščite zdravnika.

Težave s penisom
Težave s penisom FOTO:

6. Kondome uporabljajte pravilno

Natikanje kondoma po tem, ko ste že začeli občevati, neuporaba lubrikanta ali uporaba lubrikanta na osnovi olj, ki uničujejo lateks, napačno natikanje (ne pustimo dovolj prostora na vrhu), napačna velikost ... vse to so napake, zaradi katerih se lahko okužite s spolno prenosljivimi boleznimi ali pa vas te lahko vodijo do neželene nosečnosti.

7. Velikost penisa ne vpliva nujno na kakovost seksa

Dolžina in obseg penisa sta nekaj, v čemer mnogi skorajda tekmujejo a nimata prav veliko opraviti s kakovostjo obdelave, ki jo lahko nudite svojim dragim. Velikost ne vpliva na spolno slo ali na sposobnost zadovoljiti partnerico. Povprečna velikost penisa je okoli 13 cm v trdem in 9 cm v mehkem stanju. Če vaš meri več, ste nadpovprečno obdarjeni.

8. Pomanjkanje spanca in erekcija

Če trpite za pomanjkanjem spanca, potem boste verjetno opazili, da morda nimate jutranje erekcije, vaša spolna sla pa bo drastično upadla. Če ste utrujeni, potem je precej logično, da nimate želje po spolnosti. Naspite se!

9. Pogosti izlivi dobro denejo

Bolj redne ejakulacije številne študije povezujejo z zmanjšanjem tveganja za razvoj raka na prostati.

10. Kajenje je vaš sovražnik

Kajenje lahko vpliva na ožilje, po žilah pa kri priteče tudi v penis, tako da se vsake težave z ožiljem lahko poznajo tudi na erekciji in celo na kakovosti sperme.

moški in ženska
moški in ženska FOTO: iStockphoto
11. Vroče kopeli škodijo testisom

Namakanje mod v vročo vodo kje približno tako, kot če bi čajne vrečke namakali v vrelo vodo. Previsoke temperature lahko upočasnijo tvorbo spermijev, zato se raznih jacuzzijev raje izogibajte, če se s partnerko trudita spočeti otroka.

12. Po spolnem odnosu umijte penis

Kolikor nenavadno se sliši, tega partnerka nikakor ne sme razumeti napak. Na ta način se lahko izognete marsikateri infekciji.

13. Lahko si ga zlomite

Medtem ko nekateri še vedno ne verjamejo, da je to sploh mogoče, je zlom penisa doživelo že veliko moških. Do 'zloma' pride lahko običajno zaradi nenadnih in nepravilnih gibov, recimo če se partnerka med sedenjem na vas nagne preveč naprej ali preveč nazaj, pri čemer se pretrga tkivo. Slišati je glasen pok, penis oteče in pordi. V takem primeru nujno poiščite zdravniško pomoč.

14. Uporaba steroidov vpliva na nivo testosterona

Ob uživanju anaboličnih steroidov ali drugih umetnih virov testosterona, telo upočasni ali celo prekine lastno proizvodnjo testosterona, saj dobi organizem signal, da je tega že dovolj. Če telo ne proizvaja testosterona, lahko to privede do upada števila aktivnih spermijev in krčenja mod.

15. Nekaj je narobe ...

Ženske pri ginekoloških težavah ne oklevajo – preprosto se naročijo na pregled in se prepričajo, da je vse v redu. Veliko moškim – predvsem mladim je še vedno nerodno poiskati pomoč, ko opazijo kakšno spremembo na penisu ali modih. Če začutite, da je kaj drugače, ne oklevajte. Čim prej poiščite zdravniško pomoč. Morda gre za nekaj trivialnega, lahko gre za hujše obolenje, raka ... Zato se raje trikrat naročite 'brez veze', kot enkrat prepozno!

Penis
Penis FOTO: iStockphoto

 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497