Moskisvet.com
seks

Fit

Tega o orgazmu še niste vedeli

S.C.
31. 12. 2014 07.45
11

Orgazem je definiran kot serija kratkih krčev v predelu penisa pri moškem in klitorisa pri ženskah. Je vrhunec spolne aktivnosti, ki ne samo da v nas vzbuja "božanske" občutke, ima tudi številne pozitivne učinke na naše zdravje. A o njem večina ljudi ve premalo.

Orgazem lajša bolečine

Vas boli glava? Predvsem ženske so tiste, ki se rade izgovorijo na glavobol, da bi se le lahko izognile seksu. Zdaj imate odličen argument, kar povejte ji, da je seks nadvse učinkovito sredstvo za tovrstne težave. Opravljenih je bilo nekaj študij, ki so potrdile, da orgazem pozitivno vpliva na več vrst bolečin, med drugim na simptome artritisa in celo na bolečine po raznih operacijah, predvsem zaradi oksitocina, tako imenovanega hormona ljubezni, ki se sprošča med spolnim odnosom ter moškim in ženskim orgazmom in ni zaslužen le za neverjetne občutke ljubezni in užitka, temveč povzroča tudi navezanost, sproščenost, umirjenost in številne druge občutke, konec koncev je nadvse učinkovit "odganjalec" stresa in lajša bolečine.

Orgazem
Orgazem FOTO: iStockphoto

Kondom ne vpliva na kakovost orgazma

Nekateri pravijo, da je seks s kondomom nekaj takega, kot če bi skozi steklo lizal sladoled. V resnici seveda ni čisto tako. Morda je penis res nekoliko manj občutljiv, kar pa ima tudi svojo pozitivno stran, seks namreč lahko traja dlje. To je dobra novica predvsem za tiste, ki imate težave s prehitro ejakulacijo. Nekateri moški se celo bojijo, da bi kondom vplival na kakovost njihovega orgazma, kar je popolna neumnost. Prav tako nima nikakršnega negativnega vpliva na kakovost vrhunca pri ženskah, tako da brez skrbi. Raje poskrbite za zaščito, tako boste tudi bolj sproščeni, ker boste zavarovani tako pred zanositvijo kot tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi, posledično pa boste lahko bolj uživali v intimnosti.

Vsaka tretja ženska ima težave z doseganjem orgazma

Nezmožnost doživljanja orgazma pri ženskah je tema številnih medicinskih študij in razprav. Gre namreč za eno najpogostejših ženskih seksualnih disfunkcij; vsaka tretja namreč priznava, da med seksom nikakor ne more doseči vrhunca, torej tudi s stimuliranjem klitorisa ne. Še bolj skrb vzbujajoče je dejstvo, da ima neverjetnih 80 odstotkov žensk težave z doseganjem orgazma pri vaginalnem odnosu. Razlogov je več, najpogostejša sta stres in nepoznavanje lastnega telesa, lahko pa je krivec tudi kakšno bolezensko stanje. Pomagala naj bi masturbacija in čim več odkrite komunikacije ter usklajenosti med partnerjema, pozitiven vpliv pa ima lahko tudi testosteronska terapija.

Orgazem z leti postaja boljši

Večina stvari z leti izgubi svoj "sijaj" ali funkcijo, orgazem pa zagotovo ni ena izmed njih. Ta je z leti lahko tako kot seks vedno kakovostnejši. V mladosti ljudje želimo čim več preizkusiti, ne znamo pa se umiriti in v spolnosti dejansko uživati, medtem pa tudi spoznavati lastno telo. Bistvo je torej v izkušnjah. Ne v številu spolnih partnerjev, temveč v količini in dolžini spolnih odnosov, v večjem zaupanju vase, v komunikaciji ter v preizkušanju različnih tehnik, položajev, stimulacije občutljivih točk ...

Lahko ste krivi tudi vi

Kot rečeno, veliko žensk ima težave pri doseganju orgazma. Se dogaja tudi vam? Tudi vaša najdražja rada potoži, da ji nikoli ne pride, ali pa ste jo celo zalotili, da orgazem hlini? Pa ste pomislili, da je morda težava v vas? Veliko moških je prepričanih, da so najboljši ljubimci na svetu, a vedeti morate, da vsem ženskam pač ne paše isti položaj. Nekatere imajo raje oralno, spet druge analno, tretje so rade zgoraj, četrte vzburja seks v javnosti. Pomembno je, da se o spolnosti odkrito pogovarjata, da brez sramu izrazita svoje želje ter jih – če so seveda v mejah sprejemljivega – drug drugemu tudi skušata izpolniti. Seks se namreč ne konča takrat, ko pride vam, morate se potruditi, da zadovoljite tudi njo. V nasprotnem primeru se nikar ne čudite, če boste ostali na suhem ali pa vam bo ušla z boljšim ljubimcem.

„Ali lahko?“
„Ali lahko?“ FOTO: iStockphoto

Ko moški ne more doživeti orgazma ...

Drugače od žensk ima le redko kateri moški težave z doseganjem orgazma, veliko pogostejši motnji sta erektilna disfunkcija in prezgodnja ejakulacija. Nezmožnost doživljanja orgazma je lahko posledica jemanja določenih zdravil, prevelike stimulacije in seveda različnih psiholoških in emocionalnih dejavnikov. O orgazmični motnji pa v tem primeru govorimo le takrat, ko izključimo različne objektivne vplive, kot je na primer jemanje zdravil, drog, pitje alkohola ali podobno. Kozarec žgane pijače na dan ter merica piva ali vina namreč lahko v obdobju petih do osmih let popolnoma oslabi spolno funkcijo. Kar 80 odstotkov moških, ki so težki pivci, izgubi željo po spolnosti ter postanejo sterilni ali impotentni.

Orgazem lahko dosežete tudi brez genitalne stimulacije

Čeprav v večini primerov velja, da je orgazem posledica seksualne stimulacije, do njega lahko pride tudi brez nje. Zagotovo ste že slišali za ženske, ki nenadzorovano doživljajo orgazme večkrat dnevno, tudi v situacijah, ko bi si to najmanj želele. Na vlaku, v službi … Zdravniki menijo, da gre za fenomen, razlog za doživljanje spontanih orgazmov pa naj bi se skrival v večjem pretoku krvi skozi genitalije med določeno aktivnostjo in stikom klitorisa z oblačili.

Ženske imajo daljše orgazme

Če se vam dogaja, da so partneričini orgazmi daljši od vaših, nikar ne bodite zaskrbljeni, to je popolnoma normalno. Čeprav opazne razlike v intenzivnosti ni, v povprečju orgazem pri moških traja 4 sekunde, pri predstavnicah nežnejšega spola pa lahko tudi do 15 sekund.
 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369