Moskisvet.com
Imate težave s prostato?

Fit

Vazektomija: Na tisoče moških je šlo pod nož!

N.J./STA
13. 11. 2015 15.18
21

Vazektomija je poseg, pri katerem moškemu prekinejo semenovode, kar pa ne pomeni, da ne more spočeti nobenega otroka več. Nekaj izlivov po posegu je moški namreč še vedno ploden, zato je dobro šteti izlive.

Vazektomija je oblika moške sterilizacije oziroma trajne zaščite pred neželeno nosečnostjo. Pri tem ambulantnem operativnem posegu, ki ga izvajajo pod področno anestezijo, kirurg prereže in podveže semenovode ter tako prepreči izliv semenčic v ejakulacijski kanal (semenovod). O tem, kdo se za poseg odloča, kaj je zanj potrebno in kdaj moški lahko brezskrbno nadaljuje spolne odnose, smo povprašali mag. Dejana Bratuša, dr. med., z Oddelka za urologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Za vazektomijo se odločajo moški, ki imajo po svojem mnenju že dovolj otrok.
Za vazektomijo se odločajo moški, ki imajo po svojem mnenju že dovolj otrok. FOTO: iStockphoto

Do 50 posegov letno

Mag. Bratuš nam je zaupal, da v UKC Maribor letno opravijo od 40 do 50 vazektomij, podatka, koliko jih opravijo drugod po Sloveniji, pa žal nimajo. "Za poseg se v glavnem odločijo moški med 40. in 50. letom starosti, nekaj pa jih je tudi mlajših," še dodaja. Spodnja starostna meja za vazektomijo je 35 let, zgornje pa načeloma ni.

"Največkrat se za omenjeni poseg odločijo moški, ki imajo že precej (ali po njihovih željah dovolj) otrok, njihove partnerice pa zaradi zdravstvenih razlogov ne prenašajo drugih oblik kontracepcije," nam je še zaupal.

Z napotnico

Moški, ki si želi na vazektomijo, mora najprej dobiti dovoljenje komisije za prekinitve nosečnosti, ki deluje v okviru ginekološkega oddelka. Ko komisija poseg odobri, mora preteči šest mesecev, preden ga urolog opravi, moški pa tako za pregled pri urologu kot sam poseg potrebuje napotnico.

Nekaj časa po vazektomiji je moški še ploden.
Nekaj časa po vazektomiji je moški še ploden. FOTO: iStockphoto

"Pred posegom opravijo običajni urološki pregled," še dodaja mag. Bratuš, vendar "zgolj zato, da pacienta naročijo na poseg". Povprašali smo tudi, ali se mora moški pred posegom posvetovati s psihologom, kar pa ni potrebno.

Resnih posledic ni

"Takoj po posegu so možne rahle bolečine oz. tiščanje v modih, kar pa sčasoma izzveni. Možen je tudi razvoj vnetja obmodka (epididimitis), kar zdravimo z antibiotiki. Načeloma pa resnih posledic pri tem posegu ni."

Vendar mora moški še nekaj časa po posegu uporabljati drugo zaščito, saj je še nekaj izlivov ploden, semenčice se namreč nahajajo še v izvodilih. Bolnika opozorijo, da je ploden še približno deset izlivov. "Kar je sicer pretiravanje, vendar takšna navodila dajo zaradi varnosti," pojasnjuje. "Če želi biti prepričan o uspehu posega, je potrebno narediti pregled semenske tekočine (spermiogram), da se izključi prisotnost semenčic."

Kaj pa spolnost?

Vprašali smo tudi, ali je poseg mogoče "obrniti", če si moški premisli in si želi še kakšnega otroka. "Semenovode, ki jih med posegom prekinejo, je sicer možno spet povezati, vendar pa je zaradi majhnega kalibra semenovodov in možnega brazgotinjenja uspeh takšne operacije bolj slab in se v glavnem za zanositev partnerke po vazektomiji uporabljajo metode umetne oploditve."

Koliko časa mora moški po posegu počakati s spolnimi odnosi? "Razen kar se tiče opozoril o še vedno prisotni plodnosti, ni drugih razlogov, da bi moral moški s spolnimi odnosi po posegu abstinirati, če seveda uporabi drugo vrsto zaščite."

Vas zanima, kako poteka umetna oploditev?

Ob svetovnem dnevu vazektomije na tisoče moških pod nož

Več tisoč moških po svetu se ob svetovnem dnevu vazektomije odloči za steriliziracijo, s tem pa želijo spodbuditi moške, naj odigrajo večjo vlogo pri načrtovanju družin, ter da bi se zoperstavili nasprotovanju temu postopku. Okoli 750 zdravnikov v 25 državah je ob dnevu vazektomije 13. novembra opravilo na več kot 3000 prostovoljcih.

T. i. "vazektomaraton" poteka v času opozoril aktivistov in donatorjev, da napori za zagotavljanje moderne kontracepcije ženskam v nekaterih najrevnejših državah po svetu ne deluje, kot bi moralo, ter da je kontracepcija dosegla na milijone žensk manj kot pričakovano.

Med obredom v templju na indonezijskem otoku Bali, ki je središče letošnjega tretjega dneva vazektomije, so šest moških predstavili občinstvu, preden so jih nato zunaj templja v mobilnih ordinacijah sterilizirali. Vazektomije ob tem dnevu danes izvajajo med drugim tudi v Indiji, ZDA in Španiji.

Nekje štiri od desetih nosečnosti po svetu so nenačrtovane in organizatorji današnjega dogodka opozarjajo, da je načrtovanje družine še vedno prepogosto prepuščeno ženskam, ki se morajo nato tudi spopadati s posledicami neželenih nosečnosti.

V številnih državah se manj kot odstotek moških podvrže vazektomiji, čeprav je postopek varen in v veliki večini primerov nima učinka na spolno življenje.

Zaljubljen par v postelji - 4
Zaljubljen par v postelji - 4 FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497