Moskisvet.com
Zaljubljen par v postelji - 5

Fit

Tako veste, ali bo vaša zveza trajala!

N.J.
27. 11. 2015 09.25
5

Pri razmerjih načeloma ni pravil. Vsak par je drugačen, na vsako osebo, par vpliva nešteto dejavnikov. Kljub vsemu pa strokovnjaki neprestano iščejo neke določene skupne točke, da bi poenostavili razumevanje razmerij. Ugotovili so, da se večinoma zaljubimo v osebe, ki so za nas pravzaprav škodljive.

Par v postelji - 6
Par v postelji - 6 FOTO: Thinkstock
In če vam to še ni dovolj – v Journal of Marriage and Family trdijo, da lahko napovedo, ali je vaša zveza trdna ali ne.

V študiji je sodelovalo 376 parov v 20-ih letih, vsakega so spremljali po 9 mesecev. Vprašali so jih, kaj menijo o poroki s trenutnim partnerjem, o njunih različnih osebnostih, željah. Ljudje pogosto govorimo, da smo popolnoma predani svojim partnerjem, toda s časom se te stvari tudi spremenijo. 

Komentarje parov v smislu 'veliko se prepirava' ali 'skupnega imava več kot sva mislila' in načini, kako so povezani med seboj (strasten odnos ali bolj prijateljski) so pretvorili v številke in grafični prikaz.

Pretekle študije so se osredotočale na povprečno obnašanje posameznikov in parov, ob predvidevanju, da njuno razmerje funkcionira tako kot razmerja večine. Nova študija ta koncept postavlja na stran in v ospredje postavlja raznolikost parov in zvez: dramatične, take, ki jih zaznamujejo konflikti, družabni ali taki, ki se osredotočajo na partnerja.

Dramatična skupina je vključevala pare, katerih predanost je v času trajanja zveze močno nihala in pri katerih so asociacije pogosto negativne. Konfliktna skupina je vključevala pare, ki se veliko prepirajo in so si vse manj naklonjeni, a bolj kot prej omenjena skupina. 

V tretji skupini so pari, ki so socialno bolj vpleteni in so pogosteje v interakciji s prijatelji in družno preko spletnih omrežij, preko spleta ali pa v živo. Če so se ti pari uspeli ohraniti, so bile zveze bolj trdne od tistih iz prvih dveh skupin.

Zadnjo skupino predstavljajo pari, ki se osredotočajo bolj ali manj na partnerja. V teh primerih sta partnerja odvisna drug od drugega in preživljata večino časa skupaj. Več časa kot sta skupaj, bolje se počutita.

Kot smo omenili, je v raziskavi sodelovalo 376 parov. Tisti v prvi skupini (34 odstotkov) so se razšli najhitreje. V konfliktni skupini (12 odstotkov) so se veliko prepirali in se niso več nameravali poročiti. 19 odstotkov jih je bilo v socialni skupini in njihova odločitev glede poroke do konca ni bila povsem jasna. Preostalih 30 odstotkov jih je bilo v zadnji skupini. Pari iz te skupine so bili najbolj zadovoljni in so najbolj spoštljivo komunicirali med seboj. Večina si jih je tudi po koncu raziskave želela poroke. Preostalih 5 odstotkov je odstopila od študije.

Da bi dobili bolj točne rezultate bi pare morali proučevati več let, ne le nekaj mesecev, a tale raziskava je potrdila, da je predanost drug drugemu ključna za trajanje zveze. Če imate resne skupne cilje, preživite čim več časa skupaj, v družbi prijateljev ali družine. In nehajte dramatizirati!

Gledanje filmov
Gledanje filmov FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497