Moskisvet.com
Spanje

Fit

Tako boste najlažje zaspali!

N.J.
24. 02. 2016 08.11
3

Vročina in vlaga tekom dneva običajno pripomoreta k občutku utrujenosti, ponoči pa je rahlo povišana temperatura lahko razlog, zakaj ne morete zaspati oziroma zakaj se ponoči zbujate.

Spanje
Spanje FOTO: Pinterest

Da bi si pomagali, ne potrebujete nobenih posebnih učinkovin, tablet, čudežev, celo aplikacij. Vse, kar morate storiti, je, da pomolite eno stopalo (ali obe) izpod odeje in se malce ohladite.
Znanstveniki sicer ne ponujajo nobene posebne razlage, zakaj bi nekomu pomagalo zaspati to, da pomoli nogo izpod odeje, a dejstvo je, da mnogim pomaga.

Natalie Dautovitch, psihologinja z univerze v Albami, pojasnjuje, da tako posameznik uravnava telesno temperaturo in zato lažje zaspi. Telo se ob pripravi na spanje rahlo ohladi, telesna temperatura naj bi bila okoli 2 stopinji nižja od tiste čez dan. S tem telo varčuje z energijo, da se lahko zbudimo naspani in polni energije. Ogrevanje telesa nenazadnje terja precej energije.

Dva glavna razloga sta, zakaj je za ohlajanje primerno prav stopalo. Gre za relativno neporaščen del telesa, tako da se prek stopal hitro odvaja toplota iz telesa. Stopala so tudi prepletena z žilami, ki so bolj na površju, podobno kot na ušesih, nosu, vekah, ličnicah in čelu. To je tudi razlog, zakaj se vam ob nižjih temperaturah najprej ohladijo prsti na rokah in nogah in nos.

Če tudi vi težko zaspite, poskusite pomoleti nogo izpod odeje. Morda vam bo pomagalo.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497