Moskisvet.com
Steroidi

Zdravje

Steroidi? Takšne so njihove posledice!

Moškisvet.com
11. 12. 2015 09.26
40

Zadnje raziskave kažejo, da je uporaba nedovoljenih poživil med rekreativci veliko bolj razširjena kot med profesionalnimi športniki. Ti želijo v čim krajšem času doseči nemogoče.

Steroidi
Steroidi FOTO: Thinkstock
Vsi ste verjetno že kdaj videli kakšno fotografijo negativnih učinkov steroidov. Na spletu so bile pred časom pravi hit fotografije, ki so se pojavile na Redditu, na njih pa je Frank McGrath, bodibilder, profesionalec IFBB.

Uporabnik RapNextDoor je tedaj o McGrathu zapisal: "Steroide redno uporablja. Kakor koli že pa so izstopajoče žile na njegovi roki v glavnem posledica izjemno nizkega odstotka maščobnega tkiva in dehidracije njegovih tkiv v kombinaciji z odličnimi geni." Seveda se je vsul plaz kritik, o kakšnih dobrih genih neki govori, gre namreč predvsem za posledico uporabe steroidov.

Povprečen profil uporabnika steroidov je 31-letni samski moški bele polti, ki nima otrok. Je nadpovprečno izobražen, samozaposlen, z nadpovprečnimi dohodki in ni poklicni športnik. Nedovoljene snovi uporablja, ker želi izboljšati svoj zunanji videz. Z večjo mišično maso se počuti bolj samozavestno in pritegne več spolnih partnerjev. Tedensko si vbrizga ali zaužije en gram testosterona, v povprečju pa ga uživa štiri leta. Najbolj priljubljena oblika prepovedanih poživil so anabolični steroidi, ki so sintetična različica moškega spolnega hormona testosterona.

ampule
ampule FOTO:
Anabolični steroidi se v medicini uporabljajo za ohranjanje mišične mase v primerih obolenj, kot sta aids in rak. Uporabniki uživajo steroide oralno, si jih vbrizgajo neposredno v mišice ali si jih v obliki gela nanesejo na kožo. Pri zlorabi steroidov so odmerki do 100-krat večji kot pri uporabi v zdravstvene namene. Športniki, ki zlorabljajo steroide, se pred uporabo sicer informirajo o učinkih uživanja, vendar pridobljene informacije največkrat izkrivljajo prave učinke nedovoljenih poživil. Dobavitelji in uporabniki poživil največkrat vedo povedati, da stranski učinki steroidov sicer obstajajo, vendar tovrstna zloraba ni škodljiva, saj so obdobja uživanja kratka, uživajo pa zgolj najmanj škodljive različice. Varne uporabe anaboličnih steroidov ni, saj tovrstna poživila povzročajo kar do 70 škodljivih stranskih učinkov!
 

Kje in kako se proizvajajo anaboliki in steroidi? To, kar so posnele kamere, kaže na to, da črni trg cveti, o varnosti pa ni ne duha ne sluha.

Posted by Svet on 10. december 2015

 

Škodljivo kratkoročno ...

Moški uživalci anaboličnih steroidov lahko kratkoročno imajo akne, visok krvni tlak in holesterol, povečano prostato, skrčenje mod in zmanjšano število semenčic, ginekomastijo (rast prsi), okvaro jeter in zastajanje vode. Ženske uživalke lahko poleg nekaterih zgoraj naštetih zdravstvenih težav pridobijo nekatere moške lastnosti v obliki moških potez obraza, globljega glasu ter čezmerno poraščenost obraza in telesa. Steroidi povzročajo tudi čezmerno agresijo in spolno slo pri obeh spolih.

steroidi
steroidi FOTO:

… in smrtonosno dolgoročno

Še bolj srhljiv je seznam zdravstvenih težav, ki uživalce steroidov prizadenejo trajno.

Bolezni srca in ožilja: zaradi nenadnega in "umetnega" povečanja mišične mase se preostali deli telesa težko prilagodijo spremembi. Večja mišična masa dodatno obremeni srce, ki mora s krvjo oskrbeti več mišičnega tkiva. Svoje prispevata še visok krvni tlak in povišana raven holesterola, kar pripelje do zgodnjih srčnih obolenj in infarkta.

Poškodba sklepov in vezi: steroidi močno pospešijo rast mišične mase v zelo kratkem času. Povečana mišična masa izdatneje obremeni sklepe in vezi, pretiravanje pa se konča s poškodbami vezi, ligamentov in sklepov.

Živčna obolenja: zloraba anaboličnih steroidov dokazano poškoduje nevrološke povezave v možganih. Odvisno od starosti uporabnika so lahko možgani poškodovani trajno, v veliko primerih pa se uživalci spopadajo z depresijo in agresijo.

Povečana telesna teža: ko uporabnik preneha uživati steroide, se mišična masa začne pretvarjati v maščobo. Prav tako se je večina nekdanjih uživalcev steroidov spopadala s težavnim uravnavanjem telesne teže.

Okvara jeter: dolgotrajno uživanje steroidov lahko povzroči ciste na jetrih, ki se lahko razvijejo v tumor.

Srčni utrip
Srčni utrip FOTO: iStockphoto

 

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 417